1950-talet

Filmer och rock´n´roll

På 1940- och 1950-talet var det s k ungdomsproblemet ett stort och viktigt ämne – man diskuterade ”ungdomar på glid”, problem på skolorna, frestelser och hot för de unga, sexualitet, alkohol, kriminalitet och arbetslöshet. Samma teman förekom i filmer som Storstadshamn (1954), Ung rebell (1955), och Vänd dem inte ryggen (1955). Tillsammans med den allt populärare rock´n´rollmusiken skapades bilden av de tuffa ungdomar – killar och tjejer som inte gick den väg som föräldrarna ville.

Vänd dem inte ryggen
Filmen hade Sverigepremiär i Stockholm i september 1955 och sedan visades den över hela landet. Måndagen den 2 januari 1956 var det Jönköpings tur – då hade biografen Röda Kvarn premiär på filmen. Filmen verkar ha gått hem hos jönköpingspubliken, mest ungdomar, och gick för utsålda hus i två veckor. Att filmen blev populär berodde säkerligen på det redan välkända ledmotivet till filmen – Bill Haleys ”Rock around the Clock”. På vissa håll, både i Sverige och utomlands, hade det uppstått oroligheter i samband med filmvisningarna, men i Jönköping verkar allt ha gått lugnt till.

1956 Broschyren ”Jönköpingsungdomens fritid”
Men det var förstås många i Jönköping som ville motverka det man ansåg vara negativ påverkan på ungdomarna. Därför bildades t ex Jönköpings Ungdomsråd, som 1956 gav ut en broschyr om ”Jönköpingsungdomens fritid”.

I inledningen till denna står bl a”: Det är om fritiden denna broschyr handlar. Fritiden är Din. Det är Du själv som bestämmer om den, det är Du själv som njuter den. Du måste också själv bära ansvar för den. Har Du tröttnat på att tillbringa Din fritid med att stå och hänga vid gathörn och portar? Har Du inte upptäckt, att det är roligare att trimma kropp och själ till effektiva redskap för Din vilja? Om du inte är medlem i någon förening så säger vi att Du är välkommen i gänget. Det vill säga: du har många kamratkretsar att välja på. Det är alltid någon av dem som passar Dig och Dina intressen. Denna broschyr vill hjälpa Dig att välja.”

Sedan följer en uppräkning och beskrivning av olika föreningar med ungdomsinriktning inom idrott, kristen ungdomsverksamhet, nykterhetsrörelsen, politik, scoutrörelsen och övriga organisationer. Ordförande i ungdomsrådets styrelse var Gillis Johansson, föreståndare för Jönköpings då enda ungdomsgård – Talavids Ungdomsgård. I styrelsen fanns också en pastor, en polis, ett affärsbiträde, en kyrkoadjunkt, en förskolepedagog m fl. Ungdomarna själva verkar inte ha haft någon representation i styrelsen.

Filmen ”Rock around the Clock” (1956)
Bill Haley & His Comets hade spelat in låten ”Rock around the Clock” redan våren 1954, men det var genom filmen ”Vänd dem inte ryggen” (Blackboard Jungle) året efter, som den blev en riktig världshit. Den blev så populär att filmmakarna snart gjorde en film med samma namn som låten! Och nu var musiken i centrum – med artister som Bill Haley, Freddie Bell & The Bellboys och The Platters.

Både i Stockholm och på andra platser hade det uppstått bråk i samband med visningar av filmen, sammandrabbningar mellan ungdomar och polis. Och när filmen skulle visas i Jönköping i november 1956, så fanns det en oro att det skulle bli stökigt även här. Det berättas bland annat att det ska ha stått frikyrkofolk utanför biografen Röda Kvarn på Borgmästargränd, som ville förmå ungdomarna att inte se filmen. Men salongen blev fullsatt och publiken var mer än nöjd! Även Smålands Allehandas recensent gav filmen gott betyg:

Vilken film! Vilken rytm! Oj! Oj! En otroligt medryckande musikfilm, där det ena suggestiva rytmnumret avlöser det andra och får hela biosalongen att likna en kokande häxkittel.”, men ”Tyvärr förstörs ett par av de verkliga praktnumren av de ibland alltför upphetsande och ivrigt visslande och stampande ungdomarna. (SmA /11 1956.)

Efter föreställningen strömmade ungdomarna ut från bion, men istället för att gå hem samlades de ute vid Östra Storgatan. En del av dem tog plats mitt i gatan och hindrade därmed bussar och spårvagnar att ta sig fram. Polisen ska snabbt ha kommit till platsen och bildat kedja, så att ungdomarna inte skulle kunna gå längre österut. Istället föstes de västerut, mot Rådhusparken, där ridande poliser väntade för att skingra folksamlingen. Många av ungdomarna tågade därifrån vidare mot ungdomsgården på Väster, Talavidgården, där det skulle vara dans. En kille som var med, har berättat att när de kom fram till ungdomsgården, möttes de av poliser, som legat och lurpassat bakom muren till Slottskyrkogården. I tumultet var det flera av ungdomarna som fick slag av hårda polisbatonger. Dagen efter skrev Jönköpings-Posten om händelsen – under rubriken ”Polissablar skingrade skränande filmfantaster”.

”Har det bråkats på alla andra håll, så ska vi väl också göra det. Så resonerade tydligen en flock ungdomliga skränfockar – pojkar och flickor – i Jönköping, som på måndagen bevistat premiären på den vid det här laget ökända amerikanska musikfilmen Rock around the Clock. Uppjagade av filmens vilda dans förde ungdomarna ett våldsamt oväsen ute på Storgatan. De stoppade till en början en buss och måste fösas undan av polis. Tjutande drog de sedan över Klaffbron upp mot Talavids ungdomsgård och vände sedan mot centrum igen. Polisen, som hade räknat med bråk hade kallat in förstärkning. Den hade gjort skingringsförsök tidigare och måste nu ta till sablarna för att få slut på ligistfasonerna.” (JP 20/11 1956)

Ungdomar och poliser på Östra Storgatan, ca 1956. Foto: Stig Ljung. (Arkiv Jönköpings län)

Rockmusik i Jönköping 1956

Det var annars klent med möjligheter att få lyssna på rockmusik i Jönköping. Och genren hade inte riktigt satt sig – när jazzmusikern Lionel Hamptons spelade i Nässjö i oktober 1956 så kallades det rock´n´roll i annonserna. Och ibland var det snarare dansstilen än musiken som kallades rock´n´roll, som när Malte Johnsons orkester var i Jönköping samma månad.

Annons i Smålands Folkblad oktober 1956.

Så uttryckte sig även Smålands Allehandas recensent i samband med filmen Rock around the Clock: ”Bill Haley and his comets grundlade för ett år sedan sin popularitet genom melodin Rock around the Clock, vilken har lagt grunden till den nya dansflugan ”Rock´and Roll”.

Bland andra artister som uppträdde i Jönköping 1956 kan också nämnas Carl-Henrik Norins orkester, som mellan sina dans- och jazzlåtar även spelade ”rock´n´roll”.

Bosses – Jönköpings första rockband!

Redan 1956 tog Jönköpings första rockband sina första steg. Bosse bestod av den hängivne pianisten/sångaren Bosse Andell från Taberg, basisten Jocke Weidman, trumslagaren Sture Abrahamsson och gitarristen Reinert Elm. Bosses spelade bl a Bill Haley-låtar, och Bosse själv var särskilt influerad av Charlie Normans pianospel. Bosses spelade på Idrottshuset ”Kåken”, och även på Rigoletto (bl a 5 januari 1958).

 Annons inför logdans med rockmusik i oktober 1957.
Annons inför logdans med rockmusik i oktober 1957.

Rock i Jönköping 1957

Det skulle dröja innan arrangörer i Jönköping började satsa på rockartister, men det nyöppnade Folkets Hus i Jönköping satsade hårt på dans och nöjen i Kongresshallen, eller Rigoletto, som den kom att kallas. Vid sidan av otaliga dans- och jazzorkester gavs även plats åt en och annan rockorkester. Där uppträdde bl a Kiki Stenfelts Rock´n´ Roll & Calypsoorkester (8 december 1957) och Vivien Snow (18 januari 1958).

Onsdag 4 december 1957
Samma kväll som Jörningers orkester spelade på Rigoletto var det uttagningar till ”Rock´n Roll-tävlingar”.
Annons i Jönköpings-Posten 3/12 1957.

Söndag 8 december 1957
Denna söndagskväll var det Rock´n Roll-show på Rigoletto – med Kiki Stenfelts Rock´n-roll- och Calypsoorkester från Lorry i Stockholm.

Vem var Kiki Stenfelt?
Läs på Wikipedia!

1957-12-14 Seymour Östervalls orkester på Rigoletto
1957-12-15 Putte Wickmans orkester på Rigoletto

Rockgalor

20 mars 1958 ”Stora Rockslaget”
I september 1957 invigdes det nya Folkets Hus i Jönköping, som utöver lokaler för fackföreningar etc även inrymde en stor samlingssal – Rigoletto. Den blev snart stans populäraste dansställe och många både svenska och utländska artister stod på dess scen.

Det första större rockarrangemanget hölls den 20 mars 1958 – ”Stora Rockslaget”. Huvudattraktion var landets då kanske kändaste rockartist Rock-Ragge and his Four Comets, samt Rockin´ Sam och ett lokalt band, som på affischen kallades Safety Matches Dixieband – samt Skiffelfifflarna.
Jönköpings-Postens reporter menade att det var de 1200 ungdomarna i publiken som vann ”rockslaget” – de skrek högre än ”musikerna” spelade!

Smålands Allehandas förstasida den 21 mars 1958.
Rock-Ragge med lokala bandet Skiffelfifflarna. Foto från Sverre Broström.

Källor:
1958-03-21 JP ”Rockslaget´ beklämmande, anser jönköpingspolisen”.
1958-03-21 SmA ”1.200 i extas vid rockgala i Jönköping”.
1958-03-21 SmF.

I mars hade Rigoletto ytterligare ett par arrangemang för den rocksugna jönköpingspubliken:
22/3 1958 Curt Silvéns orkester med rock´n´roll-sångaren ”Stickan” Lundbeck
23/3 1958 Kiki Stenfelts Rock´n´ Rollband

Och i april blev det sedan dags för ett par riktigt stora galor – med lokala inslag!

Bengt från Norrahammar – rockkung!

12 april 1958 – Bildjournalens tävling ”Det nya rockfyndet”
Våren 1958 arrangerade ungdomstidningen Bildjournalen en stor, landsomfattande tävling för att utse en ny rockkung – ”Det nya rockfyndet”. Tävlingen turnerade genom Sverige med artister som Rock-Boris, Chris Lennert och Little Gerhard, tillsammans med lokala rocksångare som tävlade om titeln. När turnén kom till Jönköping var Idrottshuset värd för arrangemanget, och bland de tävlande jönköpingssångarna fanns bl a Birger ”Billy” Hober. Men den som till slut vann den riksomfattande tävlingen var Bengt Johansson från Norrahammar! Förstapriset var att få göra en egen skiva – den allra första rockskivan från Jönköping!
Läs mer om: Bengt Johansson

Första rockskivan från Jönköping! (AJL 2011/218)

Utländskt rockbesök – Tommy Steele

24 april 1958 – Tommy Steele i Jönköping
Elvis Presley var kungen av rock´n´roll, men under en kort period på 50-talet hade han en engelsk utmanare – Tommy Steele (eg. Thomas William Hicks). Striden mellan Elvis och Tommy stod hård, särskilt i Sverige. Elvis kom aldrig till Sverige, men det gjorde Tommy. Både 1957 och 1958 gjorde Tommy Steele turnéer i Sverige och i april 1958 besökte han Jönköping för två framträdanden på Idrottshuset.
Läs mer om Tommys besök i Jönköping: Tommy Steele på Idrottshuset 1958

Samlarbilder, s k filmstjärnor, från Tommy Steeles Sverigeturné 1957.

.

Rock´n´roll på 50-talet
Om hur det var att upptäcka rock´n´roll-musiken på 50-talet, berättar Roger Öhman:
Jag bodde i Värnamo till och från under åren 1948 till 1959, de fyra sista åren permanent. Värnamo var en frireligiös högborg vid denna tid och 1958 var jag 16 år och rock´n roll var otroligt populärt! Trodde jag. På Jönköpingsvägen utanför Värnamo låg ett kafé dit ungdomar brukade komma med sina föräldrar som förkläde. Vi kom dit, jag och en kompis som precis hade fått körkort och bil.
– Vi kommer in, beställer varsin Coca-Cola och sätter oss ner i denna ”gravkammare” – det var tyst, otroligt tyst. Sen får jag syn på en jukebox. På den tiden hade grammofonbolagen servicefolk som åkte runt i Sverige och såg till att det absolut senaste fanns att spela. I jukeboxen fanns ”Good Golly Miss Molly” med Little Richard. Pang! I med 25-öringen och Richard dånar ut i lokalen! Hade blickar kunnat döda skulle jag varit död! Det tog 30 sekunder och sedan var kaféet utrymt! Detta var hösten 1958. Jag frågade kompisen: ”Vad var det som hände?”. Han svarade: ”Du släppte ut djävulen i kaféet!”. Efter denna händelse kom företrädare för både Pingstkyrkan och Filadelfia, samt en representant för Voice of America, hem och läxade upp min pappa! De sa att han hade ”djävulen i huset” – alltså min rock´n roll! Till och med mina egna kompisar tog avstånd från mig! 1959 lämnade jag Värnamo för gott. (Roger Öhman, brev 27/9 2016)

21 februari 1959
Bosse Andells med Bengt Johansson på Rigoletto

19 december 1959
Bosse Andells med Bengt Johansson på Rigoletto