1950-talet

Filmen ”Rock around the Clock” (1956)
Många anser att Bill Haleys låt Rock around the Clock (insp. 1954) var startskottet för rock´n´rollen. Det var emellertid först genom filmen ”Vänd dem inte ryggen” (Blackboard Jungle) året efter, där låten var ledmotiv, som den blev en riktig världshit. Låten blev så populär, att filmmakarna snart gjorde en uppföljare – en film med samma namn som den populära låten – och med Bill Haley and his Comets som affischnamn. När den visades världen över så var succén ett faktum!

Affisch för filmen ”Rock around the Clock”.

Dock åtföljdes filmvisningarna ofta av oroligheter och bråk mellan ungdomar och polis. Så även i Jönköping, där filmen ”Rock around the Clock” visades i november 1956.

Jönköpings-Posten tisdag 20 november 1956.

Så här skrev Jönköpings-Posten dagen efter filmens premiär. Rubriken var ”Polissablar skingrade skränande filmfantaster”:
”Har det bråkats på alla andra håll, så ska vi väl också göra det. Så resonerade tydligen en flock ungdomliga skränfockar – pojkar och flickor – i Jönköping, som på måndagen bevistat premiären på den vid det här laget ökända amerikanska musikfilmen Rock around the CLock. Uppjagade av filmens vilda dans förde ungdomarna ett våldsamt oväsen ute på Storgatan. De stoppade till en början en buss och måste fösas undan av polis. Tjutande drog de sedan över Klaffbron upp mot Talavids ungdomsgård och vände sedan mot centrum igen. Polisen, som hade räknat med bråk hade kallat in förstärkning. Den hade gjort skingringsförsök tidigare och måste nu ta till sablarna för att få slut på ligistfasonerna.” (JP 20/11 1956)

På senhösten 1956 var Carl-Henrik Norins orkester i Jönköping och spelade ”rock´n´roll”.

Bosses – Jönköpings första rockband!

Redan 1956 hade Jönköping ett rockband – det första i Vätterbygden. Det bestod av sångaren/pianisten Bosse Andell från Taberg, basisten Jocke Weidman, trumslagaren Sture Abrahamsson och gitarristen Reinert Elm.

Bosses – Jönköpings första rockband.

 Annons inför logdans med rockmusik i oktober 1957.
Annons inför logdans med rockmusik i oktober 1957.

8 december 1957
Kiki Stenfelts Rock´n´ Roll & Calypsoorkester spelar på Rigoletto

5 januari 1958
Bosses spelar på Rigoletto

18 januari 1958
Vivien Snow på Rigoletto

Rockgalor

20 mars 1958 ”Stora Rockslaget”
I september 1957 invigdes det nya Folkets Hus i Jönköping, som utöver lokaler för fackföreningar etc även inrymde en stor samlingssal – Rigoletto. Den blev snart stans populäraste dansställe och många både svenska och utländska artister stod på dess scen. Det första större rockarrangemanget hölls den 20 mars 1958 – ”Stora Rockslaget”. Huvudattraktion var landets då kanske kändaste rockartist Rock-Ragge and his Four Comets, samt Rockin´ Sam och ett lokalt band, som på affischen kallades Safety Matches Dixieband – samt Skiffelfifflarna.

Affisch för rockgala i Jönköping 1958. Privat ägo.
Affisch för rockgala i Jönköping 1958. Privat ägo.

Jönköpings-Postens reporter menade att det var de 1200 ungdomarna i publiken som vann ”rockslaget” – de skrek högre än ”musikerna” spelade!

Rock-Ragge med lokala bandet Skiffelfifflarna. Foto från Sverre Broström.
Smålands Allehandas förstasida den 21 mars 1958.

Källor:
1958-03-21 JP ”Rockslaget´ beklämmande, anser jönköpingspolisen”.
1958-03-21 SmA ”1.200 i extas vid rockgala i Jönköping”.
1958-03-21 SmF.

22 mars 1958
Curt Silvéns orkester med rock´n´roll-sångaren ”Stickan” Lundbeck

23 mars 1958
Kiki Stenfelts Rock´n´ Rollband

Bengt från Norrahammar – rockkung!

Första rockskivan från Jönköping! (AJL 2011/218)

12 april 1958 – Bildjournalens tävling ”Det nya rockfyndet”
En tävling och en Sverigeturné med stopp i Jönköping. Artister som Rock-Boris, Chris Lennert och Little Gerhard uppträdde, tillsammans med lokala rocksångare, bl a Birger Hober. Den som till slut vann Bildjournalens riksomfattande tävling var Bengt Johansson från Norrahammar! Förstapriset var att få göra en egen skiva – det blev den allra första rockskivan från Jönköping!
Läs mer om: Bengt Johansson

Utländskt rockbesök – Tommy Steele

24 april 1958 – Tommy Steele i Jönköping
Elvis Presley var kungen av rock´n´roll, men under en kort period på 50-talet hade han en engelsk utmanare – Tommy Steele (eg. Thomas William Hicks). Striden mellan Elvis och Tommy stod hård, särskilt i Sverige. Elvis kom aldrig till Sverige, men det gjorde Tommy. Både 1957 och 1958 gjorde Tommy Steele turnéer i Sverige och i april 1958 besökte han Jönköping för två framträdanden på Idrottshuset.
Läs mer om Tommys besök i Jönköping: Tommy Steele på Idrottshuset 1958

Samlarbilder, s k filmstjärnor, från Tommy Steeles Sverigeturné 1957.

.

Rock´n´roll på 50-talet
Om hur det var att upptäcka rock´n´roll-musiken på 50-talet, berättar Roger Öhman:
Jag bodde i Värnamo till och från under åren 1948 till 1959, de fyra sista åren permanent. Värnamo var en frireligiös högborg vid denna tid och 1958 var jag 16 år och rock´n roll var otroligt populärt! Trodde jag. På Jönköpingsvägen utanför Värnamo låg ett kafé dit ungdomar brukade komma med sina föräldrar som förkläde. Vi kom dit, jag och en kompis som precis hade fått körkort och bil.
– Vi kommer in, beställer varsin Coca-Cola och sätter oss ner i denna ”gravkammare” – det var tyst, otroligt tyst. Sen får jag syn på en jukebox. På den tiden hade grammofonbolagen servicefolk som åkte runt i Sverige och såg till att det absolut senaste fanns att spela. I jukeboxen fanns ”Good Golly Miss Molly” med Little Richard. Pang! I med 25-öringen och Richard dånar ut i lokalen! Hade blickar kunnat döda skulle jag varit död! Det tog 30 sekunder och sedan var kaféet utrymt! Detta var hösten 1958. Jag frågade kompisen: ”Vad var det som hände?”. Han svarade: ”Du släppte ut djävulen i kaféet!”. Efter denna händelse kom företrädare för både Pingstkyrkan och Filadelfia, samt en representant för Voice of America, hem och läxade upp min pappa! De sa att han hade ”djävulen i huset” – alltså min rock´n roll! Till och med mina egna kompisar tog avstånd från mig! 1959 lämnade jag Värnamo för gott. (Roger Öhman, brev 27/9 2016)

21 februari 1959
Bosse Andells med Bengt Johansson på Rigoletto

19 december 1959
Bosse Andells med Bengt Johansson på Rigoletto