Gasellen

Entrén till Gasellen, Barnarpsgatan 27. Bild ur broschyr från mitten av 1960-talet.

Gasellen var ett konditori – ett ”musik-konditori”, som man skrev i reklamen. Det hade öppnat i slutet av 1957 och låg på Barnarpsgatan 27 i ett då nybyggt hus.  

Butiken låg på nedre plan, musikevenemangen hölls på övre. Både mindre och större orkestrar uppträdde på Gasellen. Till de mest kända artisterna som underhöll gästerna på musikkonditoriet hör sångerskan Monica Zetterlund. Det var vidare här som killarna i popbandet Caretakers träffade och värvade gitarristen Clas Lindkvist sommaren 1962. Broschyr från Gasellen, mitten av 1960-talet. Gåva av Lennart Lindberg.Insidans presentation, på både svenska, engelska och tyska.Prislista för smörgåsar och smårätter.Utöver priser för drycker och förfriskningar anges här avgifter för musik och dans.Tändsticksask med reklam för Gasellen.

Musikkonditoriet Gasellen fanns åtminstone i slutet av 1960-talet. Det bytte ägare 1968, vet lokalhistorikern Lennart Lindberg att berätta. För egen del minns jag att lokalen någon gång i mitten eller slutet av 1970-talet istället fungerade som bingohall. 

Källor:
1957-11-29 JP ”Gazellen” (förstasidan).

Läs Lennart Lindbergs artikel om Gasellen på Jnytt!
https://www.jnytt.se/article/gasellen-jonkopings-forsta-musikkonditori/