Tommy Steele på Idrottshuset

Utländskt rockbesök i Jönköping 1958

24 april 1958 – Tommy Steele i Jönköping
Elvis Presley var kungen av rock´n´roll, men under en kort period på 50-talet hade han en engelsk utmanare – Tommy Steele (eg. Thomas William Hicks). Striden mellan Elvis och Tommy stod hård, särskilt i Sverige. Elvis kom aldrig till Sverige, men det gjorde Tommy. Både 1957 och 1958 gjorde Tommy Steele turnéer i Sverige och i april 1958 besökte han Jönköping för två framträdanden på Idrottshuset.

Samlarbilder, s k filmstjärnor, från Tommy Steeles Sverigeturné 1957.

Minnen från Tommy Steeles besök
En som kommer ihåg den engelska rockstjärnans besök i Jönköping är Monica Ericson i Taberg. Hon har varit vänlig att skriva ned sina minnen från den kvällen för över 65 år sen.

Jo, det var så att min kompis Inga och jag gillade Tommy Steele, och jag var tillsammans med en kille som tjänade pengar. Han tyckte att vi skulle ge Tommy en present – så om jag och Inga överlämnade den, så skulle han betala. Han köpte ett cigarettetui i silver.
När vi skulle överlämna det till Tommy Steele, så stod det massor av ungdomar utanför hotellet där han bodde (Hotel Savoy i Folkets Hus på Brunnsgatan). Vi gick in på hotellet, men vi fick inte träffa honom. Vi fick lämna det i receptionen och fick några foton i utbyte.
På kvällen gick vi till Idrottshuset och såg konserten. Alla skrek – det var så häftigt! Jag var ju bara 13 år. När det var slut, ställde vi oss i kön igen och köpte biljetter till nästa föreställning också.
Men sedan hade vi inte pengar till bussen hem till Taberg, så vi fick ringa till min pappa så att han skulle hämta oss. Han var inte glad.
Jag kan också berätta att jag hade ”Tommy” broderat på ena bakfickan av mina jeans, och ”Steele” på den andra.
Det var tider det.
Monica Ericson

Monica Erikson med vänner på Rigoletto. Privat bild.

.

Skivor med Tommy Steele
Tommy Steele – Rock with the Cavemen 
(utg. 1956) # 13 UK 
– https://www.youtube.com/watch?v=mq6RE8v5V2E

Fler låtar med Tommy Steele:
Doomsday Rock (utg. 1956, 78v NF 10808)
Singing the Blues (utg. 1956) # 1 UK
Rebel Rock (utg. 1956)
Elevator Rock (utg. 1956)
Teenage Party (utg. 1957) – https://www.youtube.com/watch?v=CZBP6skxbhY