Club Lord

Högabergsgatan, Bymarken

Club Lord låg på Bymarken och var inhyst i en fd industrifastighet på Högabergsgatan. På 1940-talet fanns Halldéns Bleckvarufabrik i lokalerna, och senare den s k termosflaskfabriken. I slutet av 1960-talet inrättades här istället ett tandtekniklaboratorium. Innehavare var Kurt Pettersson, som också hade sin bostad i huset. Här i sin ägandes villa öppnade han även en nattklubb – Club Lord.

Club Lord blev snabbt ett populärt ställe för Jönköpings ”innefolk”. Ofta gick man dit efter att dansställena nere på stan stängt. Club Lord lockade även till sig en hel del kändisar. Såväl Cornelis Vreeswijk och Svante Thuresson som diskuskastaren Ricky Bruch har varit där och festat. Några minns säkert även när Stikkan Andersson och ABBA var på besök. Club Lord var från början mest var tänkt som ett diskotek, men det växte, berättar Bo Clarin (som stod i baren på Lord). Det var levande musik nästan varje lördag – ibland var det lokala band och ibland lite kändare artister. Bland annat uppträdde Svenne & Lotta här sensommaren 1971.

Entrén till klubben var på den övre våningen i detta sutteränghus. Här möttes man av den alltid lika trevlige Harald, som jobbade som dörrvakt. När man lämnat sina ytterkläder i garderoben kunde man gå till höger in i ett större rum med dansgolv och en liten bar. På samma våning, men till vänster, fanns också Kurt Petterssons dentallaboratorium, men dit var det förstås stängt på klubbkvällarna.

En trappa ned fanns en danslokal till och en större bar. Här serverades gästerna av Bo Clarin och Erik Warming. I nedervåningen fanns också ett mysrum – Grottan.

Lennart Schöld var under en period anställd på Club Lord, och han berättar så här:
”Vilka tider! Där jobbade jag från start till våren -71, då jag flyttade till Göteborg. Jag bodde i villan ovanför Club Lord. Det var fullt hus varje helg och det stod bilar parkerade överallt. Kön utanför entrén var alltid lång och ogenomtränglig. Jag minns en gång när Lill Lindfors och Portalenledningen kom inkrypande genom ett fönster i garderoben kl. 2 på nattkröken.
Berndt Dahlbäck och Gå Runt Show var ofta på besök när det hade vägarna förbi. Många grymma efterfester blev det. Det brukade sluta med ägg o bacon på motell Vätterleden vid 7-tiden på morgonen. Så många minnen!” (Lennart Schöld, Facebook 10/4 2023.)

Klubben existerade åtminstone åren 1969-1971, men troligen även 1972. Ungefär då sålde Kurt Pettersson huset och flyttade sin dentalfirma till Vättersnäs – utan vidhängande nattklubb. Det blåa huset på Högabergsgatan fick nya ägare och inrymde senare Arkitekthuset. Omkring 2020 revs det och idag står ett nybyggt hus på tomten.

Källor:
Bo Clarin (2021).
Gerd Forsblad Krig (2021).
Kent Pettersson.
Lena Clarin (2021).
Lennart Schöld (10/4 2023)

Pressklipp:
JP 22/11 1969, annons.
JP 3/10 1970, annons.
JP 24/9 1971, annons. Benny Haags orkester, Ulf Leonard samt Svenne och Lotta med Look Rounds orkester.