Huset

Sedan den populära klubben Sandemans brunnit julen 1973 och Club Lord hade lagts ned, fanns ett tomrum i Jönköpings nöjesutbud. Det saknades en klubb för ungdomar som ville träffas, dansa och lyssna på musik. Sommaren 1974 satt Lars Löfling och Erik Warming utanför Eriks och hans flickväns butik, ”Äntligen” på Smedjegatan. De diskuterade var man kunde öppna ett nöjesställe. De visste att Sara-restaurangerna nyligen sålt restaurang Munken på Norra Strandgatan och att övervåningen stod tom. Där hade tidigare arrangerats dans, men detta hade inte varit lönsamt på länge. De som tagit över restaurangen var krögarparet Gunnel och Karl-Axel Bengtsson från Kalmar, och de hade inga stora planer för just danslokalerna. Lars och Erik kontaktade Bengtssons och frågade om de fick hyra lokalerna. Det gick bra och kontrakt skrevs. Eftersom krögarparet Bengtsson inte ville ha konkurrens mellan sin restaurang och den nya klubben, så fick killarna enligt kontraktet endast ha öppet 23-03. De kunde dock inte utnyttja det sprittillstånd som fanns för danslokalen, utan var hänvisade till att servera lättöl och cider. Ett handelsbolag bildades av Lars Löfling, Erik Warming och Ann Vineaus. De hade emellertid inget namn på klubben. ”Men när vi satt och diskuterade namnfrågan blev jag efter en stund tvungen att gå på ”huset”, och då var namnet på klubben självklart – Huset.”, berättar Lars Löfling.


Reklam för premiärkvällen sköttes på så sätt att gratisbiljetter utdelades till alla tjejer, som de tyckte var snygga. 🙂 De kallades ”guldbiljetter” och närmare 200 delades ut. Det var inte fullt på invigningskvällen, men totalt var det nog ca två hundra, berättar Lars. Premiären ska ha skett lördagen den 14 september 1974. Grus i Dojjan var premiärband och Göran ”Pyllan” Holmqvist (från Hoods) var discjockey. Någon annons från detta datum har dock inte återfunnits, så det var troligen en ”smygpremiär”.

Veckan efter fanns istället en annons om ”Galapremiär” i Jönköpings-Posten. Då spelade 9-mannabandet Exclusive Blend och även då var Pyllan discjockey. Klubben hade öppet både fredagar och lördagar – på fredagarna var det diskotek och på lördagarna var det liveband. De band som spelade på klubben hade ofta spelat någon annanstans tidigare på kvällen. De kom sent på kvällen, spelade 20-30 minuter och reste sedan vidare. För Huset var dessa spelningar inte lika dyra. Det mesta de betalade för en artist var 2200 kr, berättar Lars Löfling – det var Jerry Williams med Lena-Maria & Sweet Wine. Andra som uppträdde på Huset första året var Tomas Ledin, Blåblus (dock utan Björn Skifs), Grus i Dojjan, Made in Sweden och Janne Önnerud. Lite av husband var gruppen Tre Kronor från Landskrona. Det var Lars som skötte bandbokningarna. Han hade en kontakt i Stockholm som fixade band, och andra band hade Lars direktkontakt med. En del lokala band spelade också på Huset under Lars tid, t ex Jerusalems Förstöring (med bl a Edde Nilsson och Conny Axelsson). Bland discjockeys som spelade på Huset denna första tid var förutom ”Pyllan” Holmqvist även Gollan Möller och Göran Lindsgård.

Lars Löfling lämnade Huset i slutet av februari 1975 och efter en kort tid övertogs nattklubben Huset av krögare Bengtssons söner. Redan samma år fick Huset och restaurang Munken nya ägare, Steven och Mitsue Lam. Husets långa historia fortsatte, bland annat hyrde Jönköpings Jazzklubb in sig här under många år. Även översta våningen i fastigheten hyste en klubb – Hyde Park Corner. 1993 renoverade ägarparet Lam lokalerna. Men en bit in på 2000-talet lades Huset ned. Idag ägs av fastighet av Tosito.

Fastigheten uppfördes för övrigt av Systembolaget, som ägde det ännu in på 1970-talet.

Pressklipp:
1974-02-14 JP ”Munken öppnar åter”.
1974-09-20 JP, annons för ”Galapremiär” på Huset.
1993-08-28 JP ”Tjuvstart för nya Huset”, av Anette Svensson.

Källor:
Lars Löfling, muntliga uppgifter.
Omkring 1990 drevs huset av Stephen Lam och Jerry Gunnarsson. Foto: Bengt Adolfson, Smålands Folkblad.Omkring 1990 drevs Huset av Stephen Lam och Jerry Gunnarsson. Foto: Bengt Adolfson, Smålands Folkblad.