Gunnars Kvartett/Kvintett

(samt Jim Moons Combo)

Till de tidigaste popbanden i Jönköping hör också Gunnars Kvartett. Gunnar Petterson från Kristinehamn var tidig med rocken. Med dragspel och sång hade han blivit Rockin´ Gunnar hemma i Värmland. Han spelade även gitarr och var med i flera band, bland annat Ticky Show Quintet. För en flickas skull flyttade Gunnar till Mullsjö 1961. Där blev han bekant med Roland Lind, som genom sitt teknikintresse och jobb på Mullsjö Elektriska hade börjat bygga förstärkare. Efter någon månad gick dock Gunnars färd vidare till Huskvarna, och där började han spela tillsammans med bröderna Christer och Stefan Möller, samt Elisiv Karlsson. När Gunnar fick anställning på Syréns handelsträdgård i Skärstad blev han bekant med ägarens son, Gösta Syrén, som spelade trummor. Sommaren 1962 bildade de Gunnars Kvartett, tillsammans med gitarristen Per Sjöberg och basisten Alf ”Nalle” Gustavsson. Kvartetten spelade på danser, på ungdomsgårdar och diverse andra tillställningar. De var inspirerade av Shadows och hade bl a ”Apache” på repertoaren, men de spelade även en del låtar av Sven-Ingvars. Signaturmelodin var ”Guitar Boogie”. 

Annons i Smålands Folkblad 14 september 1962.

Gunnars Kvartett spelade många gånger på Folkets Hus i Jönköping. Lördagen den 15 september 1962 stod de för den så kallade pausmusiken på Rigolettoscenen. Att vara pausband när kvällens dansorkester vilade sig en stund var en bra möjlighet för de lokala ungdomsorkestrarna att visa upp sig för den större publiken på Rigoletto. Annars brukade jönköpingsbanden spela i Påfågelsalen och då stod de själva för dansmusiken hela kvällen. Påfågelsalen var den mindre av Folkets Hus musiklokaler och inom kort döptes den om till det mer ungdomliga ”Twistkulan”.

1963 hade Gunnars bytt sättning och gruppnamnet hade ändrats till Jim Moons Combo. Jim Moberg var ny trumslagare, Roland Lind basist och Göran Lindberg sångare. Göran sjöng en del Elvis-låtar, medan Gunnar sjöng Sven-Ingvars. Denna konstellation släppte en EP-skiva, inspelad hos LdR, Ljudreportage i Linköping.

EP-skivan med Gunnars Kvartett, då under namnet Jim Moons Combo. Från vänster Göran Lindberg, Roland Lind, Gunnar Pettersson och Jim Moberg.

Skivan innehöll tre instrumentala låtar och en med sång av Göran Lindberg: ”Dominique”, ”Living Doll” och ”Occarina Polka”, samt den egna kompositionen ”You will break my Heart”, skriven av Lindberg. Under namnet Jim Moons Combo uppträdde de inte särskilt länge, utan gick tillbaka till Gunnars Kvartett. När organisten Christer Möller tillkom ändrades namnet till Gunnars Quintet Show. Även om de framför allt spelade i närområdet hade bandet engagemang även på andra orter. Under 1964 var de ute på en mindre turné och spelade då bland annat på flera klubbar i Stockholm: Nalen, Kingside, Sunside och Lorry.

Göran Lindberg lämnade emellertid bandet 1964 för att istället börja i Spotlights (som därmed bytte namn till Robin & The Hoods). De återstående fyra i Gunnars fortsatte själva. De repade på Lunnekullen i Mullsjö, i en lokal som de fick låna gratis av Centerns Ungdomsförbund mot att de spelade på deras fester.

Gunnars Kvartett i replokalen i Mullsjö. Foto från Christer Möller.

Efterhand gick Gunnars orkester mer och mer över till att spela renodlad dansmusik och man tog in vokalissan Lisbeth Gustafsson.

När sedan Christer Möller och Roland Lind skulle göra värnplikten lades bandet ned. Lisbeth Gustafsson började istället sjunga med Leif Bloms från Växjö. Den skicklige multiinstrumentalisten Gunnar Pettersson (som idag har efternamnet Thelander) fortsatte sin musikaliska resa och gjorde bland annat tre singlar för Reprise. Alla tre utkom under 1968. Den första var ”Ni två därhemma”. Baksidan var en version av ”Havsörnsvalsen” i vilken Gunnar sjöng trestämmigt med sig själv. De två följande singlarna var instrumentala. Gunnar hade tidigt börjat med att göra egna inspelningar och på skivorna var det han själv som spelade alla instrument. Inspelningarna gjorde han hemma i lägenheten.

Senare bildade Gunnar fler orkestrar, men då handlade det mest om dansmusik. En av dessa var Nobless. Gunnar uppträdde även själv i olika sammanhang och 1983 startade han också en inspelningsstudio i Huskvarna – Studio Perfekt. 

Roland Lind kom framför allt att ägna sig åt ljudteknik och byggde förstärkare, högtalare med mera, bland annat åt Caretakers. Men Roland, Christer och Jim fortsatte ändå att spela ihop och hade en del spelningar i slutet av 60-talet. Sedan blev Christer Möller istället med i Ken Anders orkester, och sedan har de musikaliska uppdragen för honom fortsatt. Han har varit en flitigt anlitad klaviaturspelare i flera olika orkestrar och även gjort otaliga framträdanden som ensam underhållare. Jim Moberg slutade däremot med musiken helt.

Gunnars Kvartett i Mullsjö. Övre bilden till vänster Roland Lind, till höger Gunnar Pettersson. Den stora bilden är tagen vid bandets första nyårsspelning, i Mullsjö 1969-70. Jim Moberg vid trummorna, Roland Lind bas, och Christer Möller vid pianot. Fotografierna från Christer Möller. (JFA-2014-213)

Spelningar med Gunnars Kvartett/Kvintett:
1962-09-15 Jönköping, Rigoletto

Källor

Arkivmaterial:
Arkiv Jönköpings län
Christer Möller, Huskvarna (fotografier)

Muntliga källor:
Christer Möller
Gunnar Thelander
Roland Lind (2/6 2023)

Källor:
1962-09-14 SmF ”Flickor på Rigoletto kan bli mannekänger”.
1962-09-14 SmF, annons.

OBS: Texten är en bearbetning av avsnittet ”Gunnars Kvartett” i boken om Rigoletto (Lars Östvall 2017).