Ghostriders

Ghostriders bildades 1962 på Österängens ungdomsgård Slussen på Duvgatan. De tre vännerna Ulf Dimberg, Göran Sandstedt och Hans Hansson brukade vara där på kvällarna och någon av dem fick idén att de skulle bilda ett band. Snart kom också Bengt-Åke Andersson med. Både Ulf och Hans spelade gitarr, så nu blev de tre gitarrister framför Göran på trummor. Hans fick dock rollen att agera bas, Bengt-Åke spelade ackord och Ulf blev sologitarrist. Deras musikaliska förebilder var i första hand Shadows och Spotnicks. Slussen blev den självklara replokalen och där gjorde man också en av sina första spelningar för publik – kompisarna på ungdomsgården. Första upplagan av Ghostriders spelar på Österängens ungdomsgård Slussen.

Den allra första spelningen de hade var emellertid på Åkarps loge i Huskvarna, utomhus. 

När Hans Hansson flyttade till Växjö fick man söka en ny basist. De hittade då Hans Edberg, som dessutom hade en riktig elbas, en Fender.

Föreståndaren för ungdomsgården, Eric Brunnerby, var engagerad för ungdomarna och dessutom duktig fotograf och filmare. Tillsammans med ungdomarna på gården satte han bland annat igång ett filmprojekt. De skulle göra en spelfilm om några ungdomar som oförskyllt blir anklagade för snatteri i en affär. Filmen fick namnet ”Stöld i vårat kvarter” och naturligtvis var man tvungna att ha med gårdsbandet Ghostriders på ett hörn. Filmen återfanns av undertecknad hos hembygdsföreningen i Gnosjö (dit Brunnerby flyttat), i samband med en filminventering som Jönköpings läns museum genomförde i början av 2000-talet. Hembygdsföreningen skänkte sedan filmen till länsmuseet. Dessvärre saknas ljud, men filmbilderna är skarpa och lär vara bland de tidigaste av ett popband i Jönköping.

Ghostriders fick spelningar lite här och där i Jönköping, och de var bland annat med på en pop- och twistgala i Brahesalen söndagen den 1 mars 1964. Ett favoritställe var också Jönköpings Folkets Hus, där Twistkulan var de lokala orkestrarnas eget tillhåll. Där spelade Ghostriders flera gånger, bland annat lördagen den 4 april 1964. På Folkets Hus stora scen, Rigoletto, spelade dock Ghostriders bara en enda gång. Det var i samband med ett orkesterforum i Musikerförmedlingens regi. I förmedlingens katalog för 1964 fick Ghostriders en egen sida. De hade då fått nytt tillskott genom sångaren Per-Olof Bergström, som varit med i konkurrentbandet Headhunters. Per-Olof fick i katalogen artistnamnet Jeff Havgartz. Med honom ändrades också Ghostriders repertoar och bland låtarna fanns nu ”Corrine, Corrina”, ”Tennessee Waltz”, ”Be-Bop-a-Lula”, ”One Way Ticket”, ”Oh, Carol” och favoriten ”Send me the Pillow”. Som signaturmelodi hade de fortfarande den instrumentala ”Ghost Riders in the Sky”.


Den 9 maj 1964 agerade de underhållning vid en ryttarträff i Hantverkargården på Östra Storgatan. Då var Jönköpings-Posten där och fotograferade. På bilderna saknas dock Per-Olof av någon anledning.

Sommaren 1964 gjorde Ghostriders en egen affisch för att ytterligare kunna marknadsföra sig. De använde då ett av de foton som JP:s fotograf hade tagit vid spelningen på Hantverkargården.
 

När kommunen byggde en ny ungdomsgård på Österängen, Birkagården, fick bandet ny replokal där. Ghostriders uppträdde när gården invigdes hösten 1964 och sedan ytterligare några gånger. De bytte dock replokal efter en tid och hyrde istället ett källarrum under en affär på Birkagatan.

Ghostriders fotograferade vid Smedstorpsgatan i Huskvarna. Bilen är Bengt-Åkes pappas Plymouth, som de ibland fick använda som turnébil. Foto: Göran Johannesson.

1966 slutade Göran Sandstedt och istället blev Thomas Wallin bandets trummis. Denne var bror till den välkände Lennart ”Nenne” Wallin, som spelat fotboll i både IK Tord och sedan IFK Göteborg och till och med i landslaget. Jönköpingsbolaget Select, som hade gjort inspelningar med Hoods på Birkagården, ville vid denna tid även spela in Ghostriders. ”Dessvärre blev det inget av”, berättar Hans Edberg. ”Våran trummis dök aldrig upp. Vi gick och trampade en hel dag och väntade. Jag ringde hem till honom flera gånger, och till slut visade det sig att han istället hade åkt för att kika på en moped, som han var intresserad av.”

När Per-Olof Bergström blev inkallad för att göra lumpen upphörde bandet. Bengt-Åke Andersson, Ulf Dimberg och Hans Edberg fortsatte att spela rock och popmusik i andra konstellationer. Ulf gick över till Rocking Chairs, Hans blev med i Bos (tillsammans med Bengt-Olof Bjarnle och Jörgen Steen), och Bengt-Åke gick efter en tid med i Amber Dreams. Göran Sandstedt blev fotograf, först hos Isidor Henningsson på Rosen Foto, sedan på Jönköpings läns museum. Han återupptog trumspelandet i slutet av 1990-talet i museets egen poporkester, bestående av arkeologer och arkivarier.

I slutet av december 2002 återsamlades Ghostriders för första gången sedan 1960-talet, på initiativ av vännen Bosse Andersson. Bandet träffades på Jönköpings läns museum, där det pågick en poputställning, och därefter åkte man med buss mot hemligt mål – vilket visade sig vara ungdomsgården Slussen i Birkagården, där instrument och anläggning var uppställt, färdigt för att spela! Och så blev det – en helkväll med nostalgi. Ghostriders har sedan haft flera återträffar, och även spelningar. Bland annat spelade bandet omkring 2010 vid en återträff för ungdomarna som gick på Birkagården på 60-talet. Även Hoods, som också haft replokal på Slussen, var med denna fina kväll! Stor succé!

 

Sättningar genom åren

#1
Bengt-Åke Andersson – gitarr
Ulf Dimberg – sologitarr
Hans Hansson – bas
Göran Sandstedt – trummor

#2
Bengt-Åke Andersson – gitarr
Ulf Dimberg – sologitarr
Göran Sandstedt – trummor
Hans Edberg – bas
 
#3
Bengt-Åke Andersson – gitarr
Ulf Dimberg – sologitarr
Göran Sandstedt – trummor
Hans Edberg – bas
Per-Olof Bergström – sång 
 
#4
Bengt-Åke Andersson – gitarr
Ulf Dimberg – sologitarr
Hans Edberg – bas 
Per-Olof Bergström – sång
Thomas Wallin – trummor
 

Källor

Bengt-Åke Andersson (nu Skavhellen)
Göran Sandstedt
Hans Edberg
Per-Olof Bergström
Thomas Wallin
Ulf Dimberg


Lars Östvall
2020-01-23