Bula Blues Band

Ryktet säger att Bula Blues Band bildades för att Lennart ”Bula” Fälth ville ha ett eget band – ett bluesband. Detta var ca 1978, och det fanns inte särskilt många bluesband i Jönköping då. Lennart Fälth hyrde en lokal på Smedjegatan 26 tillsammans med kompisen Stefan Valfridsson, och dit kom många musiker och repade i olika konstellationer. 

När Lennart presenterade sin bluesidé var det många som ville stötta honom och ”Bula” fick ihop ett 7 man starkt band bestående av: 

Björn ”Bubben” Ahlberg – keyboard
Torgny ”Togga” Arwedson – gitarr och sång
Mikael Brandt – trummor
Staffan Hagberg – gitarr
Magnus Lindsten – bas
Stefan ”Valfried X” Valfridsson – sax, munspel och sång
och sist men inte minst ”Bula” själv:
Lennart Fälth – gitarr och sång

Klassiska replokalen ”Kåken” på Smedjegatan 26. Här är det lunch med hamburgare från lika klassiska O´Briens. På bilden Togga, Bula och Osmo. Foto från Mikael Brandt.


Efter ett litet tag bytte man basist och istället kom Peter ”Lillen” Nilsson med. Bulas Blues Band spelade låtar av John Mayall, Fleetwood Mac m fl, men med svenska texter – ordagrant översatta från engelskan, vilket kunde bli ganska kul. I början av 1980-talet startade TBV upp sitt studioprojekt ”Life is Music”, och då blev Bula Blues Band snabbt stamgäster i lokalerna vid Trädgårdsgatan. Flera av bandets medlemmar blev cirkelledare i olika instrument, och samtidigt fick bandet fullt utrustad replokal där. Men ställen att spela på fanns det inte så många vid denna tid. Ändå minns Lennart att de hade en hel del spelningar runt om i jönköpingstrakten, Gränna, Värnamo m fl ställen. De spelade på ungdomsgårdarna, och en gång utomhus vid gamla brandstationen. Och på innestället Gunghästen (Helmershus/Jormas) spelade de flera gånger, bland annat i en serie torsdags-blues. En rolig spelning som Stefan Valfridsson minns, var på ED (Teknis) när de var förband till Mikael Wiehe, Björn Afzelius och Ulf Dageby. ”Bulten” Brandt fick bland annat spela trummor med dom i ”Stena Olssons Compagnie”. Valfridsson berättar: ”Wiehe sa till mig senare att vi lät som ett nytt band han hade hört. Wilmer X!”


Ofta var det Edde Nilsson som hjälpte dem att fixa spelningar. ”Han var lite av manager för oss”, berättar Stefan Valfridsson – ”men han var ju manager för nästan alla på den tiden”. Edde bokade Bulas Blues Band till bland annat Folkets Hus och det drogfria arrangemanget ”Våga Stuffa”. Det var en ganska ung publik, och Staffan Hagberg minns lite särskilt hur Togga gick ner på knä för att dra ett solo, och hur någon i publiken ropade ”Väck från scenen, gubbar!”. ”Gubbarna” var knappt 30 år. Rigo-giget spelades in och gavs sedan ut på kassett. Under de här åren bodde gitarristen Staffan Hagberg i Göteborg, men åkte till Jönköping på helgerna för rep, och varje gång det var spelning. Det var inte alltid alla sju medlemmarna kunde vara med på gigen, så då fick Bula ta in ersättare, bland annat var trumslagaren Kent Liljekvist och basisten Håkan Bülow med flera gånger. Och Maria Hedås fick vikariera på keyboard när ”Bubben” Ahlberg skulle göra FN-tjänst 1982. Bandet tillägnade ett helt radioprogram till Björn Ahlberg, bland annat med en version av ”Någonstans i Sverige” – men med ny text om ”Bubben”! Han ska ha blivit både förvånad och rörd när han fick höra programmet tillsammans med alla stridisarna på ”luckan”!

Bula Blues Band på Gunghästen i början av 1980-talet. Från vänster Peter "Lillen" Nilsson, Staffan Hagberg och till höger en leende kapellmästare i vit kostym - Lennart "Bula" Fälth. Bilden är tagen med Staffan Hagbergs kamera, men fotografen är dessvärre bortglömd. Tack ändå för fina bilder!
Bula Blues Band på Gunghästen i början av 1980-talet. Från vänster Peter ”Lillen” Nilsson, Staffan Hagberg och till höger en leende kapellmästare i vit kostym – Lennart ”Bula” Fälth. Bilden är tagen med Staffan Hagbergs kamera, men fotografen är dessvärre bortglömd. Tack ändå för fina bilder!

En av få bilder på Bula Blues Band, och här har man lyckats få mer än hälften av medlemmarna samlade på samma bild: Mikael Brandt, Maria Hedås, Peter "Lillen" Nilsson och liggande Lennart "Bula" Fälth
En av få bilder på Bula Blues Band, och här har man lyckats få mer än hälften av medlemmarna samlade på samma bild: Mikael Brandt, Maria Hedås, Peter ”Lillen” Nilsson och liggande Lennart ”Bula” Fälth.

Sommaren 1981 uppträdde de på kommunens arrangemang ”Badrock” vid Rocksjöbadet. Samma fredagkväll den 14 augusti, uppträdde även Crut, och 300 personer kom för att lyssna på de båda banden. JP:s reporter tyckte att det svängde om båda banden. Senare samma månad firade Kamratföreningen Sjöbo sitt 10-årsjubileum, och detta i Huskvarna Folkets Park. Lördagen den 22 augusti bjöd man in till stor familjefest, och på kvällen uppträdanden av artister som Aston Reymers Rivaler, KSMB, KG 22, Nattwind, Smålands Folkband, Tant Brun och Crut. Och även Bula Blues Band. Bulas band måste ha gjort stort intryck på Jönköpings-Postens journalist, för några dagar senare fanns en notis där denne undrade: ”När blir det aktuellt för Bula Blues Bands singeldebut? De börjar låta ganska mogna nu.” I JP utnämdes Sjöbofesten till Årets ”Påppgala”. (Det var verkligen mycket att lyssna på denna lördag i folkparken, och nu snart 34 år senare så funderar jag på om det var då Eddes band ”Röva Sväller” hade urpremiär?)

Nu blev det aldrig någon singel med Bula Blues Band, och 1983 upphörde bandet. Avskedsspelningen gjordes på Huset. Kön ringlade lång runt och det blev en grandios final. Medlemmarna gick åt skilda håll – Stefan Nilsson flyttade till Göteborg för att gå en utbildning, Staffan Hagberg flyttade hem och började sedan spela med Filippos & The Spiders, Crut och andra grupper. ”Bubben” Ahlberg blev sessionspelare och har spelat med bland andra Södergatan Bluesband. ”Bula” själv var med i olika konstellationer av bandet On the Rox åren 1994-2010.

Våren 2012 spelade göteborgsbandet Bluesland på Lingon, med Bulas gamle basist Peter Nilsson. I publiken fanns både Lennart Fälth och Mikael Brandt, och de blev så inspirerade att de bestämde sig för att bilda ett band igen. Det resulterade i bandet Blueshine med Lennart och Mikael, Kent Liljekvist och Roland Karlsson. Men när Bula Blues Band nu återförenas för att spela vid Rocksjön igen, så är det i stort sett originalsättningen: Björn Ahlberg, Mikael Brandt, Lennart Fälth, Staffan Hagberg, Peter Nilsson, Stefan Valfridsson och Kent Liljekvist. 

Musikarkivet på Folkrörelsearkivet vill gärna ha ett exemplar av Bulas kassett!
Hör av dig till Lars Östvall på Folkrörelsearkivet 036-10 27 60 eller lars.ostvall@jfa.f.se

Missa inte bonus-bilderna på Bula Blues Band här nedan – tagna en torsdagkväll när det var blues på Gunghästen Barnarpsgatan i Jönköping.

Togga Arwedson och Stefan Valfridsson.
Togga Arwedson och Stefan Valfridsson.

Stefan Valfridsson med saxofon, bakom honom trumslagare Mikael Brandt
Stefan Valfridsson med saxofon, och bakom honom till höger trumslagaren Mikael Brandt.

En Hagberg med en Hagström - alltså stilstudie av en koncentrerad Staffan Hagberg lirande på en snygg halvakustisk Hagström-gitarr. TIll vänster basisten Peter Nilsson.
En Hagberg med en Hagström – stilstudie av en koncentrerad Staffan Hagberg lirande på en snygg halvakustisk Hagström-gitarr. Till vänster basisten Peter ”Lillen” Nilsson.

Torgny "Togga" Arwedson, i bakgrunden "Bubben" Ahlberg och till höger Stefan Valfridsson.
Torgny ”Togga” Arwedson vid micen. I bakgrunden ”Bubben” Ahlberg och till höger Stefan Valfridsson.

Källor:
Lennart Fälth 12/3 2015.
Staffan Hagberg 17/10 2002.

Pressklipp:
1981-08-14 JP, annons för Badrock.
1981-08-15 JP ”Sväng vid Rocksjön”.
1981-08-21 JP ”KF Sjöbo firar 10”.
1981-08-22 JP, annons för Sjöbofesten.
1981-08-24 JP ”Sjöbofesten i parken kanske blir tradition”, av Peter Birgerstam.
1981-09-25 JP, notis ”Rock&Sånt”.