Arrow

# 1
Mats Edström – gitarr
Mattias Höijer – bas
Mats Ottosson – gitarr och synth
Magnus Tallåker – trummor

# 2 (1984)
Mats Edström – gitarr
Mattias Höijer – sång
Håkan Jardmo – bas
Mats Ottosson – gitarr och synth
Magnus Tallåker – trummor

Hårdrocksbandet Arrow bildades ur ett annat band, Escape. Arrows medlemmar var Mats Edström, Mattias Höijer, Mats Ottosson och Magnus Tallåker. De repade på fritidsgården Strågagården på Gräshagen. 1984 fick de möjlighet att spela in en singel. Det skedde i Vivaldi Studio i Mölndal. Låtarna var The Only Way och A better Run.

Arrow-minnen, berättade av Mattias Höijer
Vi gjorde ju massor av spelningar på diverse tillställningar – allt från fritidsgårdar, aulor till större scener. Spandex och smink var givet. En kajalpenna och Jane Helens 4:a (puder) var alltid med. Och det gick nog åt en burk hårspray per gigg. Ett annat måste på våra spelningar var magnesiumbomberna. När vi brände av dem i en skolmatsal en gång så var vi mindre populära efteråt. Det låg ett vitt damm av magnesium i hela matsalen efteråt. Mycket bomber skulle det vara. Minns även en gång då vi skulle ha rök med kolsyre-is. Det skulle lägga sig som en tjock dimma på hela scengolvet. Då köpte vi kolsyreis – på GB tror jag det var – och hettade upp vatten på en kokplatta som vi hade bakom scenen och slängde i isen. Skitfränt när vi testade i repan. Men när vi skulle göra det live så hettade vår pyrotekniker upp vattnet för mycket, så röken lade sig inte på marken utan steg rakt upp och in i fläktsystemet som satt över scenen och försvann. Säkert effektfullt, men vi såg den aldrig på scenen.

Förband till Europe i Tipshallen 1984
Samma år var Arrow förband till Europe vid deras spelning i Tipshallen i Jönköping. Från detta tillfälle berättar Mattias Höijer:

Ett minne är när vi står i trappan och ska upp på scenen ganska ovetande om hur mycket folk det är som är där och tycker väl som ganska okänt band att detta ska bli kul att få visa upp oss. Konferenciern pratar med publiken och frågar: ”Vet ni att vi fått ett nytt rockband här i Jönköping?”. Publiken svarar ”JAAA”. Vi är fortfarande ganska lugna och står och snackar i väntan på att gå på. Konferencier fortsätter: ”Precis. Vet ni vad dom heter?”. Då kommer ett unisont svar från tusentals människor i publiken: ”ARROW, ARROW, ARROW”!!!! Vi slutar prata i trappan och vänder oss mot varandra och säger: ”Shit, dom vet vilka vi är!!”. Efter konserten fick vi även sitta och skriva autografer till köande fans – som riktiga rockstjärnor.

Det gick bra för Arrow och 1985 vann bandet tävlingen Vätterrocken. Ett annat minne från det året är när Arrow var förband till Motorhead vid den legendariska spelningen i Parcahallen i Norrahammar. Mattias Höijer berättar:

Kan säga att det var nog den HÖGSTA spelning vi gjort någon gång! När vi skulle soundchecka och slog på gitarrerna var det knappt man vågade röra strängarna, det bara dånade ut ljud ur högtalarna! Lemmy hade en stor fläkt framför sig som antagligen träffade honom i bröstet. Jag är dock något kortare än honom, och mitt i en låt när vi spelar så sätter denna fläkt igång och träffar mig rakt i ansiktet, vilket gör att jag får ju ingen luft och stammar fram orden i texten. Får sedan stå på tvären och sjunga så jag får fläkten från sidan istället. Pudelfrissa gjorde sig inte riktigt från sidan!

Framgångarna för Arrow fortsatte och när Håkan Jardmo tillkom som ny basist släppte Mattias Höijer basen och blev enbart sångare. 1986 gav Arrow åter ut en skiva – en maxi-singel ”Diary of a Soldier”.

Efter en tid slutade trummisen Magnus Tallåker och bandet lades ned. Några av medlemmarna bildade istället Renegade. I början av 2000 återförenades Arrow för ett gig. I samband med det skrevs en ny låt och bandet släppte en samlingsplatta med tidigare outgivna låtar.

Se Arrow! https://www.youtube.com/watch?v=qjlZG6T7iL8

Skivor
1984 s: The only way/A better run (Vivaldi VSM8401)
1986 maxi-EP: Diary of a Soldier

Pressklipp
SmF 19/12 1984, recension av skivan The only way.
JP 2/7 1986 ”Åtta timmar ´Rock on the rocks”, av Karin Selldén.
JP 16/12 1986 ”Ett nytt avstamp för ´bandet som försvann´”, av Peter Johnson.
JP 22/1 1987 ”Hårdrock ska vara show, parollen för Metal Mercy”, av Peter Johnson.

Muntliga källor
Magnus Tallåker 29/9 2002.

Skriftliga källor
Mattias Höijer. Brev, oktober 2013.