Amber Dreams

Peter Persson – gitarr
Greger Mattsson – trummor
Gunnar Dahl – gitarr
Leif ”Plätta” Nersäter – bas

Bengt-Åke Andersson – sång, munspel

Jönköpingsbandet Amber Dreams bildades på Gräshagens ungdomsgård Strågagården omkring 1964-65 av Peter Persson, Gunnar Dahl, Greger Mattsson och Leif ”Plätta” Nersäter. Peter och Greger hade tidigare spelat tillsammans i Rebels från Österängen och Gunnar hade också varit med i ett band. Strågagårdens föreståndare Bengt-Olof Bjarnle ordnade så att bandet fick en replokal på ungdomsgården. Senare repade de i Leifs föräldrars egna hem-villa på Gräshagen (i garaget, berättar Greger Mattsson).

Något senare kom sångaren Bengt-Åke Andersson (senare Skavhellen) med i bandet. Han hade tidigare spelat gitarr i Ghostriders – men i Amber Dreams blev han sångare och munspelare. Bandet spelade flera låtar av Rolling Stones, men även av Faces och Kinks. De hade också något eget arrangemang, en instrumental låt som Peter Persson gjort. Bandet hade spelningar på bl a NTO-gården i Jönköping, på Torpa m fl ställen. Bland annat deltog Amber Dreams i IOGT:s popbandstävling i Brahesalen, Jönköping, i mars 1966. De spelade tre låtar och fick andrapriset på 200 kronor. (JP och SmF 26/3 1966) I april 1966 spelade de vid en fest i Brandstorps Folkets Hus. Från detta tillfälle finns en handgjord affisch, vilken ännu finns i Bengt-Åke Skavhellens ägo.
 Affisch från april 1966, ägd av Bengt-Åke Skavhellen.

Affisch från april 1966, ägd av Bengt-Åke Skavhellen.

I maj samma år spelade de på Skillingarydskarnevalen tillsammans med Shanes och The Beach Walkers m fl.

Men Bengt-Åke Andersson slutade snart i bandet. Då kom istället Rolf Höglund in som sångare. Under den tiden spelade bandet mycket blues, bl a låtar av Wilson Pickett. Höglund var också duktig bluesgitarrist och hade en gudabenådad röst.

När Österängens centrum var nytt, så anordnades det popkonserter för ungdomarna mitt på innetorget mellan de stora affärerna EPA och Titus. Amber Dreams med Rolf Höglund var då och spelade där, troligen någon gång efter de stora modskravallerna 1966. Bandet hade en skåpbil med namnet skrivet på, berättar Morgan Gunnar, som ofta gick på popkonserter på 60-talet. Gruppen var också med i Sveriges Radios popbandstävling i slutet av 1960-talet, med deltävling i Växjö. Då gjordes också en inspelning. Man tryckte sedan upp idolkort med bild på gruppen vid inspelningen. Gruppen gjorde också en turné till Norge, men det blev bara tre spelningar. Turnébilen gick oturligen sönder, men när de skulle hämta bilen från verkstaden så var managern som engagerat gruppen försvunnen. Istället fick Gunnar Dahls pappa komma och lösa ut bilen från verkstaden istället.


 
 Foto från Peter Persson.

Foto från Peter Persson.

Amber Dreams sägs vara det första bandet som hade blommiga scenkläder. Dessa syddes av fanklubbens tjejer Kerstin Nervin, Pia Andersson och Yvonne Sickeman (senare Schaloske). De blev också sponsrade av klädaffären Gulins i Jönköping och fick då snygga manchesterkostymer som scenkläder.

Amber Dreams upphörde i slutet av 1967 eller i början av 1968. Sångaren i Hoods, Göran Lindberg, hade blivit erbjuden plats hos göteborgsgruppen Why Not, men tackade nej och tipsade istället om Amber Dreams sångare Rolf Höglund. Med Why Not gjorde Rolf Höglund en singel ”Who put the Bomp”, och var även på turnéer utomlands. Gitarristen i Amber Dreams, Peter ”Buffalo” Persson, ville emellertid fortsätta bandet och bad Kjell Regestam att spela bas i en ny version ”New Amber Dreams”. I den konstellationen ingick till en början även Rolf Höglund, som då återvänt till Jönköping. Det blev dock inget långvarigt band.

Källor:
Bengt-Åke Skavhellen 4/8 2008.
Greger Mattsson 4/8 2008.
Gunnar Dahl 19/10 2015.
Göran Lindberg.
Kjell Regestam 4/8 2008.
Leif Nersäter 4/8 2008.
Morgan Gunnar 26/2 2009.
Yvonne Schaloske 26/2 2009.

Pressklipp:
Odat ”Trevlig sans anordnad av SSUH”. (Trollhättan.)