Sackville Gibbons

I slutet av 1960-talet var Åke Parmerud i London. Han gick då Eric Claptons gitarrskola, och han fick även träffa den engelske supergitarristen personligen. Åke och kompisen Kent Pettersson hade haft ett par band tidigare, men nu blev det lite mer långvarigt. Åke spelade gitarr och sjöng, och Kent spelade bas. I början var även Anders Åborg med på gitarr, men han slutade ganska snart. Kompisen Bosse Clarin blev det nya bandets trumslagare. Bosse berättar att han egentligen också hade tänkt bli gitarrist. Han hade gått en gitarrkurs på Hagströms Musik, men hade fått gå med en massa ”tanter”. Låtarna var heller inte så roliga, så Bosse slutade. Istället gick han över till en trumkurs. Han blev sedan tillfrågad om han ville bli trummis i det nya bandet på Bymarken. Först kallade sig bandet Why Not (namnet på Kents tidigare band), men det fanns ju ett band i Göteborg med samma namn, så istället blev namnet Sackville Gibbons. Repade gjorde bandet i källaren till Club Lord, som ägdes av Kents far, Kurt Pettersson. Trion med Åke, Kent och Bosse var färdig för spelningar 1969.

Sackville Gibbons i replokalen. Från vänster Kent Pettersson, Bo Clarin och Åke Parmerud. Foto: Putte Merkert.
Bosse Clarins bastrumma. Foto: Putte Merkert.

Sackville Gibbons spelade tung rock, låtar av Cream, Animals och Rolling Stones. Första spelningen hade bandet på Länsmuseet. Där fanns en hiss, och Bosse berättar att när publiken var på plats, så kom bandet med hissen till första våningen och började spela samtidigt som dörrarna öppnades. Sedan spelade de några låtar, ståendes i hissen, innan de flyttade in i utställningssalen.

Åke Parmerud och Kent Pettersson i replokalen. Foto från Bo Clarin.

Bosse Clarin vid trummorna. I replokalen. Foto från Bo Clarin.

Bandet hade spelningar på bl a Teknis (i samband med disco), och på Club Oden. Under en period spelade de där någon gång i månaden. Sackville Gibbons spelade även på Rigolettos stora scen. Ofta fick bandet låna utrustning från Musikhallen, där Lars Hörndahl alltid var bussig mot dem. Spelningar på andra orter hade de också, från Norrköping i norr till Helsingborg i söder. Det fanns bl a ett ställe i Tranås som var bra, minns Bosse.

Tidningsbild på bandet, fr v: Kent Pettersson, Åke Parmerud och Bo Clarin.

1972 slutade Bosse Clarin för att istället göra FN-tjänst utomlands. Anders Fransson blev då ny trumslagare i Sackville. Förmodligen var det ungefär samtidigt som även Åke Parmerud klev av bandet. Med Peter Wiik från Ulricehamn på gitarr och sång, samt en av hans kompisar på keyboard, fortsatte bandet ännu en tid.

Den senare upplagan av Sackville, här på Club Lord. Från vänster: Peter Wiik (förmodligen), Anders Fransson vid trummorna, bakom honom Kent Pettersson och till höger vid pianot möjligen en kompis till Peter Wiik. Foto från Tony Franzén.

Sackville på Club Lord. Foto från Tony Franzén.

Kent Pettersson blev senare lokalkändis i kultbandet Allan Beddo Band. Åke Parmerud gjorde karriär som elektronmusiker, och efter en tid i jönköpingsbandet Bakom Systemet gick Anders Åborg med i betydligt kändare Aston Reymers Rivaler.

Muntliga källor:
Bo Clarin
Kent Pettersson
Putte Merkert
Tony Franzén

Pressklipp:
SmF 25/3 1969 ”Idag presenterar SmF jönköpingsorkestrarna”.

.

Uppgifterna om Sackville Gibbons har varit lite motstridiga, så alla klargöranden och kompletteringar är mycket välkomna!
Hör i så fall av dig till lars.ostvall@gmail.com

Copyright Lars Östvall och respektive fotograf och författare.