Rocksjön

Rocksjön – kan det finnas ett bättre namn på ett rockband från Jönköping?
Men bandet tog sig det passande namnet långt innan Rocksjön blev en scen för rockmusik i Jönköping.

Redan 1972 bildades Rocksjön av Staffan Hagberg, Håkan Bülow, Torgny Arwedson, Lars-Göran Palm och Peter Lundahl. Staffan och Håkan hade träffats redan när de gick i första klass, och efter blockflöjtskurs gick de vidare med gitarrkursen när de var i tio-årsåldern. En annan som gick samma kurs var för övrigt Anders Nilsson, som gick i parallellklassen på Kungsängsskolan. ”Nisse” blev sen känd i grupper som Rid i Natt, Nattwind m fl. Första gruppen som Staffan och Håkan bildade hette Seabirds (1967), men när de båda via fotbollen (de spelade i J-Södra) träffade Torgny Arwedson så resulterade det i en ny rockgrupp. Denna grupp bytte namn flera gånger: Feeling Inspiration, Sune Snorkel och Brandkåren, En trappa upp, Taverners Fruit Drops… Ibland hade de ett bandnamn bara i 14 dagar. Men killarna höll ihop, Staffan, Håkan och Torgny, med varierande trumslagare. I den första upplagan av bandet var den senare välkände Anders Jormin med på trummor. Han var med på gruppens första spelning, en personalfest hos Gatukontoret. De spelade nio låtar, som på repet hade tagit 20 minuter att spela, men när de spelade upp ökade tempot så att de nio låtarna istället gick på bara 10 minuter! Efter det korta programmet ville publiken, som var i medelåldern, önska låtar – och bandet blev ombedda att spela ”Åsa gåsa klinga”.

I samband med medlemsbyte 1972 tog gruppen sig namnet Rocksjön, och sättningen blev då: Staffan Hagberg – gitarr, Håkan Bülow – bas, Torgny Arwedson – gitarr, Lars-Göran Palm – trummor och Peter Lundahl – sång. De repade på Strågagården, ungdomsgården på Strågagården, och delade lokal med ett annat band – Rid i Natt – Anders Nilssons band. De repade i samma rum, men olika dagar – och trots att de var kompisar, så var konkurrensen dem emellan stenhård. Och hård var också musiken. Rocksjön spelade tung rock och på repertoaren fanns låtar av Jimi Hendrix, Johnny Winter och Rolling Stones (Jumpin´ Jack Flash m fl). Eric Claptons gamla band Cream var också en stor inspirationskälla, och de spelade både Sunshine of Your Life och Crossroads. Några egna låtar hade de också, främst skrivna av Staffan Hagberg. Rocksjön fick spelningar på ungdomsgårdar och skolor i Jönköpingsområdet, men även i Nässjö på Charlie Ceders stora musikfestival ”Pop i Sommarnatt”.

Vid något tillfälle hade Rocksjön till och med två trummisar – man hade hittat en blytung trumslagare ute i Hovslätt, Peter ”Humla” Sundkvist, som spelade lite som John Bonham i Led Zeppelin.

Efter ett tag slutade Palm och Sundkvist blev ordinarie trummis i Rocksjön. Lasse Palm försvann dock inte så långt – han tog plats som trummis i kompisbandet Rid i Natt (med nämnde Anders Nilsson). Det var nu 1973 och en ung discjockey på uppgång hade fått syn på Rocksjön. Det var Lucas Söderberg, och han gav bandet flera spelningar. Lucas hade bland annat hand om de klassiska festerna på Per Brahegymnasiet, och dit tog han med Rocksjön. Samtliga fotografier här är från ett sådant tillfälle, och det är Lucas själv som tagit bilderna. Vid det laget hade bandet fått tillskott av två körtjejer, Annika Berg och Katarina Håkansson.

Men 1975 gick proppen ur Rocksjön – bandet upplöstes när Staffan Hagberg flyttade till Stockholm. Men han kom ju tillbaka till slut – med råge! Ingen har väl varit med i fler jönköpingsband än Staffan Hagberg! Kolla den här listan: Seabirds, Taverners Fruit Drops, Rocksjön, Bula Blues Band, Dinky Boys, Filippo & The Spiders, Röva Sväller, Double Wobble Band, Grand Band, Leocomp, Lene Band, Torpa Wailers, El Corazon, Crut, Fun Club, Mississippi River Band! Och att lista alla band som haft Staffan som gästmusiker torde väl vara omöjligt. 

En helt annan sak, men ändå lite roligt. Torgny Arwedson har ju en namne, eller nästan – Torgny Arvidsson som spelat i Zaragon, Metal Mercy m fl band. När Torgny den yngre köpte sin Gibson Les Paul på Bäckströms Musik i slutet av 1970-talet, så fick han för sig att öppna plastluckan på gitarrens baksida (ni vet, för att komma åt potentiometrarna). Och gissa vad han hittade där? Ett namn inskrivet, nästan hans eget: Torgny Arwedsson!

Tack till Lucas Söderberg för fotografier, och tack till Staffan Hagberg, Håkan Bülow och Torgny Arwedson för uppgifter!

2021-03-19
Lars Östvall