Ramblers

Ramblers var ett av de stora 60-talsbanden från stan, och de började redan 1962. Men då hette de The Skippers. Året efter gjorde de sin första spelning, på Talavids ungdomsgård, som också var bandets bas och replokal i flera år. Via namnet The Rolling Five (en kombination av inspirationskällorna Rolling Stones och Dave Clark Five) och medlemsbyten bildades The Ramblers 1965.

Bandet bestod då av tre ursprungliga medlemmar: Inge Fridén (sång), Jan Cieslik (gitarr), Per Brandt (bas), den nye gitarristen Charlie Liljenwall (som ersatt Dennis Grahn) samt trumslagaren Olle Naumann. 1967 blev Ramblers allra bästa år – då deltog de i Sveriges Radios popbandstävling och bland ca 50 andra band från Småland blev de uttagna att spela in för radion i Växjö och att åka till Stockholm för att tävla med band från hela Sverige. Den 20 juni 1967 var det semifinal på Skansen i Stockholm, Robban Broberg var konferencier och galan direktsändes i radio. Ramblers gjorde bra ifrån sig, men tog sig inte hela vägen till finalen. Men det var ändå en fjäder i hatten att ha kommit till final! Detta angav de också på den affisch som nu trycktes upp.

Ramblers hade spelningar i hela södra Sverige, och under det fantastiska året 1967 var de även förband åt storheter som The Who och Cream. På grund av militärtjänst m m lades bandet ner 1968. Många år senare återuppstod bandet och spelade bland annat på en utställning om 60-talspop som jag gjorde på länsmuseet 1993. Det var då jag fick den härliga knallgula affischen. Det var också då jag träffade Per Brandt första gången. Det blev flera möten med honom när han berättade om Ramblers och pop i Jönköping på 60-talet. Per gick tyvärr bort 2013 och vi är många som saknar honom.

Här Ramblers egen hemsida: http://ramblers.se/