Pit-a-Pats

Jönköpings läns folkrörelsearkiv

The Pit-A-Pats

Trånghalla/Bankeryd

# 1 (1964-1965)

Gunnar Käck – sologitarr och sång

Staffan Schön – bas

Anders Fransson – trummor

Mats Björklund

# 2 (1965 maj)

Gunnar Käck – sologitarr och sång

Staffan Schön – bas

Anders Fransson – trummor

Håkan Tedman – kompgitarr och sång

# 3 (1967)

Gunnar Käck – gitarr

Staffan Schön – bas

Anders Fransson – trummor

Håkan Tedman – sång

Ulrik Grennard – gitarr

Gruppnamnets betydelse är ”hjärtslag”. Gruppen bildades 1964 av Gunnar Käck (f –53?) och Staffan Schön (född –52) och den endast 8 år gamle Anders Fransson (f 1956). Gunnar och Staffan gick i samma klass (då i femte). En kort tid var Mats Björklund (från Trånghalla) också medlem i bandet. Sin första spelning hade gruppen i februari 1965 på Kyrkskolan i Bankeryd.

I maj 1965 kom Håkan Tedman (också Trånghalla) med istället för Mats Björklund. De kallades ”Sveriges yngsta popband” och spelade bl a på ”Pop -66” i Habo kommunalsal en onsdagskväll (pausmusik stod Cheez Boys för). Anders Fransson (10) spelade trummor, Gunnar Käck (13) sång och sologitarr, Staffan Schön (14 och kapellmästare) bas, Håkan Tedman (14) kompgitarr. (odaterad artikel, trol JP) Enligt Margareta Fransson (tfn) var Käck från Trånghalla. Käcks äldre bror Anders Käck, var manager åt gruppen. Gruppen spelade också åtminstone vid något tillfälle på Attarpsgården i Bankeryd (öppnad som ungdomsgård 1965).

De var med i flera tävlingar och blev även inspelade. Omkring 1967 var de i final i Växjö. (Enligt Abbe var det 1966 och 1968 som de var med i Sveriges Radios popbandstävling.) Spelade även på Västkusten, bl a i Göteborg. Deras repertoar innehöll inga egna låtar, men många av The Beatles (nästan allt) — ”vi plockade dom precis”, berättar Anders. De gjorde också idolfoton, bilder där de sågs sitta på en hästkärra och med trycket ”Pit-a-pats”.

Gruppen fanns i ungefär fyra år. Mot slutet var Ulrik Grennard från Bankeryd med som gitarrist. 1968 slutade bandet.

Abbe har berättat att han vid ett besök (spelning?) på Disque à go-go blev ”värvad” till stan´ av Edde Nilsson. Han tog då med sig Tedman och de tre spelade tillsammans med olika trumslagare. Till slut kom Alf Persson med och Abbes nya band tog sig namnet Hase efter initialerna på medlemmarna. Anders Fransson blev senare medlem i Refreshing Group och Staffan Schön gick till Nya Salt och Peppar (och senare KG22 och Crut). Gunnar Käck flyttade till Göteborg och gav långt senare (1989) ut en singel själv ”Jag ska fånga en ängel”.

Bevarat material

Affisch (Staffan Schön).

Fotografier, reklamkort (Staffan Schön).

Litteratur

Notis, odaterad.

SmF 25.10.1966 ”Sveriges yngsta (?) popband: Bankeryds-grabbar gjorde stor succé på

    västkusten”, av Lars Karlsson.

JP 27.10.1992 ”Attarpsgården i Bankeryd …på Bernts tid …och på Lenas”, av Ulla Görl-

    Appelkvist.

Källor

Anders Fransson, muntlig uppgift 2.5.1993 (anteckningar hos förf.)

Staffan Schön, muntlig uppgift 29/8 2002 (se anteckningar).

Vidare frågor

Replokal?

Lars Östvall

2024-02-05