Noonames

Jan Holmqvist – trummor
Staffan Karlsson – gitarr
Gunnar Ottosson – gitarr
Jan-Erik Ottosson – bas

Noonames bildades 1967 och bestod av bröderna Gunnar och Jan-Erik Ottosson, Staffan Karlsson och Jan Holmqvist. Bröderna Ottosson bodde i Vättersnäs, och hade tidigare varit med i ett band som hette Chips. Staffan och Jan bodde på Liljeholmen. Noonames hade replokal på Vättergården, ungdomsgården på Liljeholmen, men fick sedan hyra lokal i ett stort hus i Dunkehallaravinen. De spelade låtar av både The Who och Cream, bland annat ”N.S.U.”. I samband med en poptävling fick Noonames kontakt med Rolf Alkhagen, fotograf på Expressen. Han gillade bandet och genom sitt arbete på tidningen kunde han trycka affischer och annat reklammaterial. Han gjorde bland annat en tändsticksask med reklam för Noonames – passande för ett jönköpingsband! Rolf berättar att de fick askar av en kille som arbetade på Tändsticksbolaget – sedan satt bandet vid Rolfs köksbord och skar ut bilder med rakblad och klistrade på askarna.

Affisch. Gåva av Jan Holmqvist.

Sin debutspelning i hemstaden Jönköping gjorde de först i januari 1968, som förband till Animals på Rigoletto (Folkets Hus). Jan Holmqvist minns att de spelade på en scen vid sedan om den vanliga scenen, där Animals skulle uppträda. Efter fick de goda omdömen i tidningarna.

I mars samma år spelade de på Pigalle i Nässjö, i samband med att Tommy Blom från Tages kröntes till Sveriges färgstarkaste popartist. Noonames hade spelningar även i Värnamo, Mariestad och Lidköping m fl orter. Bandet lades dock ned i slutet av 1968 på grund av militärtjänst och studier på annan ort.

Pressklipp:
1968-01-18 JP ”Jönköpingsbandet Noonames debuterar på Animalsgalan”.
1968-03-09 JP, annons för Pigalle, Nässjö.

Muntliga källor:
Rolf Alkhagen
Jan Holmqvist

Litteratur:
Östvall, Lars. 2017. Rigoletto och Twistkulan (s 158).