Hörners

Hörners – även kallat Hörners Sextett och Hörners orkester

Under arbetsnamnet Six Swingers bildades denna Benny Goodman-inspirerade orkester 1948. Medlemmarna var:
Gösta Hörndahl – klarinett
Hans Svensson – piano
Gunnar Engkvist – vibrafon
Rune Liedström – gitarr
Charles Gustafsson – trummor
Rune Ceder – bas
Gun Ann (eg. Gunvor Anna Carlsson) – sång

Rune Liedström och Charles Gustafsson hade tidigare spelat tillsammans i jazzbandet Frithz Swing 4.

1949 togs de första reklamfotografierna av orkestern. På ett av dessa står de samlade kring den kanske enda vibrafonen som fanns i Jönköping vid denna tid.

Six Swingers 1949: Rune Liedström, Charles Gustafsson, Hans Svensson, Gun Carlsson, Gösta Hörndahl, Gunnar Engkvist och Rune Ceder. Foto från Rune Liedström.

Ett annat av fotona från serien användes bland annat i en annons för ett framträdande på Idrottshuset i Jönköping lördagen den 1 april 1950. Som synes stavades då gruppnamnet ”Hörnhers orkester”.

Annons från 1950.


Bilden här nedan är tagen utanför Eriksdalshallen i Stockholm (1948 eller eventuellt den 22 april 1950), när delar av gruppen var på en Benny Goodman-konsert. Från vänster syns Rune Ceder, Gun Anna Karlsson, Charlie Gustafsson och längst till höger Rune Liedström. Mellan dem står deras manager ”Kludden” Hansson i ljusare kostym, samt hans fru i vit kappa. Hansson höll i jazzklubben på Roddarnas och var för övrigt en skicklig simhoppare. Övriga medlemmar i orkestern var inte med vid detta tillfälle, eftersom de inte fick ledigt från sina jobb.

Ur Rune Liedströms fotoalbum. JFA-2013-002-043.


Gösta Hörndahl var kapellmästare och bandnamnet ändrades först till Hörndahls, sedan till bara Hörners. 

Basisten Rolf Hallin, som då ännu inte börjat i orkestern, berättar att Hörndal slutade redan efter ett halvår. Rune Ceder tog då över som kapellmästare. ”Sedan slutade Smack (Rune Liedström) och efterträddes av dragspelaren Berthold Gustafsson. Efter någon tid slutade även Ceder och Gun (från Skåne) Carlsson. Ledare för gänget blev nu Gunnar Engkvist och ännu en medlem i basisten Inge Petersson. Därefter kom Gösta Halldén på gitarr.”

Rolf Hallin fortsätter: ”Vi är framme vid år 1951 och jag själv kom med som medlem i orkestern i stället för Inge Petersson. Sättningen var nu piano, bas, trummor, dragspel, vibrafon, gitarr och klarinett som spelades av Bertil Andersson även han medtagen i gänget 1951.”

”Sedan kom den stora skrällen och jag övertog kapellmästarsysslan i april 1952 och då fick gänget följande sättning”:
Piano – Hans Svensson
Trummor – Charles Gustafsson
Bas – Rolf Hallin
Gitarr – Gösta Halldén
Klarinett – Bertil Andersson

Under en kortare period var även Gun Carlssons syster Hjördis med, men hon slutade snart.

”Detta var en mycket rolig tid med idel glada och träningsvilliga killar, men även sådan tar ju naturligtvis slut.”

Gitarristen Gösta Halldén ”tog värvning vid flottan och i hans ställe kom Göran Blom (I) vibrafon.”

”Vi är nu framme i slutet av 1953 och ännu en ny medlem i gitarristen Göran Blom (II) och nu kommer Hörners stora genombrott med Sextetten.” (Rolf Hallin) Sextetten spelade huvudsakligen swingmusik. Även trumslagaren Bo Bengtsson tillkom vid denna tid, istället för Charles Gustavsson. ”Den mest efterfrågade orkestern i Jönköping och utan skryt den bästa orkester som funnits i stan.” (Rolf Hallin)

Hörners, möjligen i båthus vid Roddarnas. Foto från Göran Blom. JFA 2014-412.

På bilden ovan syns:
Bertil Andersson – klarinett
Göran Blom – gitarr
Göran Blom – vibrafon
Hans Svensson – piano
Bo Bengtsson – trummor
Rolf Hallin – bas

”Ett prydligt gäng, inte sant, och vad det svängde oj oj oj.” (Rolf Hallin)
 
”Detta var härliga tider med 3 till 4 spelningar i veckan. Mycket Goodman-musik och härlig sväng. Det är denna orkester som hållit ihop den längsta tiden i Hörners historia, men efter 3-4 år lämnade Bosse trummisen orkestern och blev proffsmusiker i Sthlm.” (Rolf Hallin) Bengtssons efterträdare som trumslagare blev Sten-Olof ”Stisse” Svahn. 

”Men ännu större skulle orkestern bli. Göran Fransson, trumpet, upptäcktes på en jazztävling i Praktiska Realskolan och gänget blev septett.” (Rolf Hallin) Göran Fransson berättar att han kom med sommaren 1956 och att orkestern då fortfarande spelade mest swing. Men sedan ville orkestern lägga om stil. Bertil ville börja spela altsax och vibrafonisten Göran Blom slutade. Den nya sättningen blev:
Hans Svensson – piano
Göran Fransson – trumpet
Bertil Andersson – altsax och klarinett
Göran Blom – gitarr
Rolf Hallin – bas
S-O Svahn – trummor
 

Tidningsklipp. Rolf Hallins klippbok.

Sedan slutade gitarristen Göran Blom och bildade en egen orkester.

”Denna sättning körde vi som sagt med ett par månader varefter vi hälsade ytterligare en medlem välkommen, nämligen den alltid glade Lars Lindwall på trombone och sång och orkestern var nu åter sextett.”

Men det dröjde inte länge innan vokalisten Birgit ”Biggan” Larsson kom in i orkestern och den nya sättningen av Hörners bestod då av:
Hasse Svensson, Rolf Hallin, Biggan Larsson, Stisse Svahn, Göran Fransson, Lasse Lindwall och Bertil Andersson.

”Man tycker att det skulle räcka med denna orkester, men det gjorde det inte för Bertil. Han ville ha en barytonist också. Så hans drömsättning nu var 4 blås som bilden ovan där Hasse har en barytonsax. Vi hade även en kille (Lasse Rönn) från Conny Richs ork. på gaffeln och tränade några gånger med honom. (Kortet var taget vid en sådan repetition.) Han ville emellertid spela tenor och då var vi inte intresserade längre.” ​Istället kom ”Frasen” Thore Strand och Hörners hade nu 8 medlemmar.

Spelning i Uddebo Folkets Park

”Det här gänget höll ihop till -58 varefter Frasen utbyttes mot Björn Öjdermark på tenorsax och Lindvall slutade. Hans efterträdare blev Kjell Cato på ventilbasun och på barytonsax kom Rune Norberg och då är vi framme vid den 1 maj 1959 med premiärspelning för detta gänget i Borås Folkets Park och nu skulle väl Bertil vara nöjd med nedanstående sättning.” (Rolf Hallin)

Hans Svensson – piano
Bertil Andersson – altsax
Rolf Hallin – bas
Sten-Olof Svahn – trummor
Göran Fransson – trumpet
Biggan Larsson – sång
Björn Öjdermark – tenorsax
Kjell Cato – ventilbasun och trumpet
Rune Norberg – barytonsax

Hörners orkester upphörde 1961. Bertil Andersson och Biggan Larsson, som för övrigt hade blivit ett par, samt Hasse Svensson från Hörners, bildade då Bertil Anderssons orkester. Trumpetaren Göran Fransson gick vidare till nässjöbaserade Wåge Finérs och basisten Rolf Hallin blev representant för Musikerförmedlingen i Jönköping. 

Spelningar
1951-07-07 Norrahammars Folkets Park, som ”Hörners Trio”
1958-04-15 Jönköping, Brahesalen ”Jazz och Mode i Brahesalen”. Arr. SSUH.