Headhunters

Headhunters bildades i december 1961, egentligen sedan de två kompisarna Lars Olofsson (idag Löfling) och Leif Åkerfält bestämt sig för att starta ett band. De brukade gå till IOGT-logen Fridens Band på Bymarken, där ungdomarna kunde lyssna på musik och dansa. Både Lars och Leif hade börjat spela gitarr och för att få ihop medlemmar till ett band vände de sig till Leifs klasskamrater Lennart Carlsson (sen Bodarve), Janne Hörberg och Gunnar Dahl. Alla utom Lars Olofsson gick i 9:an. Veckan efter träffades de för att börja spela. Lars valde dock ganska omgående att lägga sin gitarr på hyllan, och snart slutade även Leif. 

Headhunters #1
Leif Åkerfält – gitarr
Gunnar Dahl – sologitarr
Lennart Carlsson – kompgitarr
Janne Hörberg – trummor
Leif Gustavsson – bas

Bandet kom omsider att bestå av Gunnar Dahl på sologitarr, Lennart Carlsson kompgitarr, Janne Hörberg trummor och Leif Gustavsson från Rosenlund, bas. De tog sig namnet Headhunters och på repertoaren hade man bland annat Got a funny feeling och Klarinettpolkan. Snart fick de spelningar på olika ställen, bland annat på Onsdagsträffen i Jönköpings Folkets Park den 16 maj 1962, då de gjorde ”stormande succé” med låtarna Django och The Savage. (SmF 17/5 1962)

Headhunters #2
Gunnar Dahl – sologitarr
Lennart Carlsson – kompgitarr
Janne Hörberg – trummor
Leif Gustavsson – bas

Headhunters var även husband på den talangjakt som logen Fridens Band hade i början av 1960-talet—”Oscar Show”. Tävlingen hölls på vintern, och till våren var det avslutning med finaler på Idrottshuset. Då spelade Charlie Norman och Roffe Berg, och talangjaktens final vanns av Per-Olof Bergström som sjöng Tennessee Waltz, före bland andra Göran Lindberg. Lill Lindfors och Charlie Norman satt i juryn, och Per-Olof berättar att Charlie sa till honom efteråt att: ”Kom upp till Stockholm, så ska jag hjälpa dig att göra en skiva.” Per-Olof fick sen en flygbiljett, men han var så rädd för att flyga, så han åkte aldrig iväg till Charlie Norman i Stockholm. Någon tid senare träffade Gunnar Dahl på Per-Olof Bergström i Friardalen, och bad denne följa med och repa med bandet. Headhunters blev med det en kvintett.

Headhunters #3
Gunnar Dahl – sologitarr
Lennart Carlsson – kompgitarr
Janne Hörberg – trummor
Leif Gustavsson – bas
Per-Olof Bergström – sång

1963 var Headhunters ett väletablerat band, anslutna till Musikerförmedlingen i Jönköping och med i deras orkesterkatalog. De spelade ofta i Twistkulan (bland annat 5 januari 1963), och ibland även på Rigoletto som pausband då Garvis och Tötas och andra dansband uppträdde där.  

Vid årsskiftet 1963-1964 slutade Per-Olof och började istället sjunga med Ghostriders från Österängen.

Headhunters #4
Gunnar Dahl – sologitarr
Lennart Carlsson – kompgitarr
Janne Hörberg – trummor
Leif Gustavsson – bas

1965 upphörde bandet. Gunnar Dahl började spela i Amber Dreams tillsammans med Peter Persson, Leif Nersäter, Greger Mattsson och Bengt-Åke Andersson. Headhunters basist Leif Gustafsson, med smeknamnet ”Bollfrid”, blev med i Göran Blooms Combo. Lennart Carlsson (Bodarve) flyttade till Stockholm, medan Janne Hörberg slutade med musiken. 

Bandet återuppstod för att spela på Jönköpings stads 700-årsjubileum 1984.

Källor

Arkivmaterial:
Jönköpings läns folkrörelsearkiv

Muntliga uppgifter:
Gunnar Dahl
Leif Gustavsson
Per-Olof Bergström