Håkan Stahre

Håkan Stahre
(1944-2001)

Håkan Stahre föddes i Boxholm, Östergötland, men kom som ung till Tranås. Sitt första rockband bildade han redan 1959 – ”Rocking Birds” – ett snyggt komplement till Håkans efternamn. De rockande fåglarna bestod av Conny Starby, piano, Anders Ax, sologitarr, Sven Moberg, bas och Kenneth Hultstrand, trummor. De turnerade flitigt, framför allt i Småland, men de var även uppe i Stockholm och spelade på nöjespalatset Nalen. I november 1960 var Rocking Birds i Linköping för att spela in i Ljudreportages studio. Håkan minns att ljudteknikern ställde upp en enda mikrofon, och sedan var det bara att köra på. De spelade låtarna O Sole Mio (It´s now or never), Poor Boy, Första kvällen och Yes Sir. Det blev emellertid bara en provskiva som släpptes i ett fåtal exemplar – idag en högoddsare att hitta!
 

Håkan uppträdde även själv och i Göteborg vann han en tävling om Årets vokalist. Efter det fick han kontrakt med Bonniers skivbolag BFB, som släppte under 1962 släppte två EP-skivor med Håkan. Den första EP:n på BFB hade Karl-Alfred Rock som förstalåt, medan den andra EP:n lanserade twist i Håkan Stahres tappning. På skivan kallas han ”en tonåring för tonåringar”.

Håkan Stahre var lika mycket konstnär som musiker, och utöver utställningar så gav han även ut böcker med sina konstverk. På senare år blev han också en fin tolkare av smålänningen Pälle Nävers dikter – både i bild och ton.

Jag hade nöjet att arrangera en musikalisk nostalgikväll tillsammans med Håkan, på hans ägandes Bråneryds Herrgård. Det var i november 1999 – jag berättade om Håkan och rockmusik förr, och Håkan spelade – och berättade om sina minnen från tiden som rockkung i Småland.

Håkan Stahre avled 2001, endast 57 år gammal.

Skivor:
1962 EP: Karl-Alfred Rock (Bonniers Folkbibliotek BFB 1972)
1962 EP: Peppermint Twist (Bonniers Folkbibliotek BFB 1077)
Odat CD: Rock, pop & twist från 60-talet 
CD (demo)