Crut

”Världsberömda i hela Jönköping”

Historien om det långlivade rockbandet Crut börjar i Huskvarna 1974. Tonåringarna Mats Danielsson, Janne Buchar, Mikael Gustafsson och Lars Hjälmroth gick alla på Sandagymnasiet 1974-1976 och det var där bandet bildades. Jannes pappa var gymnastiklärare på skolan, så tack vare honom fick de möjlighet att repa i skolans filmsal. Mats spelade gitarr och sjöng, Janne spelade bas och sjöng, Lasse gitarr och Mikael trummor. Till en början kallade de sig ”Sandabandet”, eller rättare sagt så blev de kallade det. De spelade bara covers, t ex Black Magic Woman, Hey Joe och Don´t waste my Time. Sin allra första livespelning gjorde de i december 1974 på en fest på Rosen i Huskvarna. Debuten blev lite skakig, särskilt för Mats, som var väldigt nervös. ”Mats dricker fyra mellanöl, blir dyngrak och lovar att aldrig mer stå på en scen”, skriver han efteråt. Men Mats och bandet kom igen. De spelade på fler fester, bland annat på någon Lucia-maskerad, och på skolavslutningen framförde bandet ”Barkbrödslåten”. Musikmagistern gav killarna i bandet högsta betyg – på den tiden kallat fem (5).

I och med skolavslutningen slutade också Sandabandet. Istället bildade Mats, Janne och Mikael rocktrion Crut. Då bytte de också stil och repertoar. Från och med nu gjorde de bara egna låtar, tyngre och med svenska texter. Det var framför allt Mats som skrev, men även Janne bidrog med låtar. Den första ”riktiga” Crut-låten är Mats komposition ”Till punkt”. Sen följde ”När du blev stor”, ”Ester”, ”Din saga” och en räcka andra låtar. När Janne Buchar tagit körkort, skaffade de sig en bil, en Ford Transit. Crut hade börjat få riktigt mycket spelningar, och de spelade bland annat på Gamla Soldathemmet i maj 1977. En minnesvärd spelning var också när de i januari 1978 fick vara förband till den skånske rockaren Kal P. Dal och hans band. De spelade i Per Brahegymnasiets aula och det var fullsatt.

Nu började Crut bli riktigt kända på hemmaplan och sommaren 1978 fick de äntligen möjlighet att spela in en skiva. Vid den tiden fanns inga skivbolag i Jönköping, men en fd klasskamrat, Tomas Hermelin, förmedlade kontakt mellan Crut och ett skivbolag i Härnösand, där han gått en utbildning. Skivbolaget, eller fonogramproducenten, som det står på baksidan av skivan, hette Ljudbarrikaden Spartacus och var kommunistiskt (tydligen marxist-leninistiskt). Crut brukade få låna Huskvarna Teater för att repa i lite större lokal, så den lånades även nu. Den 3 juni iordningställde de begåvade ljudteknikerna Tomas Gellner och Björn Löfdahl en tillfällig studio i teaterns salong. Mats & co ställde upp sina prylar och sedan började inspelningarna. Gellner och Löfdahl hade aldrig tidigare spelat in ett rockband, och endast två mikrofoner användes. De två låtar som spelades in för singeln var de egna kompositionerna ”Efter 5 långa år” och ”Tunnan”. Gellner och Löfdahl lyckades förvånansvärt bra, och Crut också. I båda låtarna kan man höra en viss påverkan från Nationalteatern, den tidens stora svenska proggband. Någon större försäljningssuccé blev skivan inte, men idag är den en åtråvärd klenod för skivsamlare – både för att den är bra och för att den inte gjordes i särskilt många exemplar.

Efter en tid fick bandet ytterligare en gitarrist – Christer Nilsson, från konkurrentbandet Octopus. Det blev dock inte mer än en enda spelning med konstellationen Mats, Janne, Micke och Christer – en spelning i Apladalen i Värnamo. Sedan bytte bandet trumslagare, och in kom istället Björn ”Böna” Hansson, också han från Octopus. 
Genom Edvard ”Edde” Nilsson fick de nu en ny lokal att repa i, hans musikaffär vid Kilallén på Öster, och Edde hjälpte dem på olika sätt. Bland annat pratade Edde in Crut på Huset 1978, vars dåvarande ägare egentligen inte var särskilt glad åt att ha rockband i lokalen. Och när Edde flyttade sin butik till dåvarande Fabriksgatan så fick Crut ta över affärslokalen på rivningskontrakt med kommunen. Det betydde mycket för Crut som ångade vidare. Både Jönköpings-Posten och Smålands Folkblad skrev om bandet, och i november gjorde de ett av sina första radioframträdanden – ett närradioprogram från Södra Vätterbygdens Folkhögskola (se affischen nedan till höger).

Edde Nilsson och Kamratföreningen Sjöbo hade det här året bestämt sig för att starta ett skivbolag för att stötta lokala band. Det skedde efter ett antal popkonserter på Gamla Soldathemmet, vilka utgjorde grundplåten för skivbolaget Sjöbos tre första singlar. Crut blev utvalda som ett av dessa tre band, och i november 1979 var de i KB Studio i Tenhult för inspelningar. Den färdiga singeln släppes i början av 1980. Båda låtarna på skivan skrevs av Mats Danielsson.

”Jönköping” beskriver på ett enkelt och exakt vis vad många tonåringar i stan kände på 70-talet – det fanns nästan inget att göra för den som inte var religiös eller gillade idrott. Då hade ändå Föreningen för ett hus i centrum kämpat i flera år för att få ett ungdoms- och kulturhus i Jönköping. Det kom att dröja ytterligare några år innan ungdomarna till slut fick politikerna att satsa på ett sådant hus, med replokaler, scener, fik m m (genom den så kallade Brandstationsockupationen 1982).

Här kan du höra låten ”Jönköping”:
https://www.youtube.com/watch?v=bcPLfq38tBI

Den andra låten – ”Puben Lyckan” är en mer detaljerad beskrivning av en kväll med gänget. Mats Danielssons text ger en känsla av att det är fullständigt självupplevt alltihop. Här imponerar Crut på ett annat sätt än tidigare, med gitarrspel i stämma och solon av både Mats och Christer.

Här är låten ”Puben Lyckan”:
https://www.youtube.com/watch?v=mloTZ3iEs60

Under rubriken ”Musik mot kärnkraft” uppträdde Crut tillsammans med en rad andra band på Lärarhögskolan lördagen den 2 februari 1980. Konserten arrangerades till stöd för Folkkampanjen Nej till Kärnkraft, inför folkomröstningen som skulle hållas i slutet av mars samma vår. Arrangör var Göran Hallqvist, och den fina affischen gjordes av Agneta Johansson. Övriga medverkande på konserten var: Puke, Kenth Andersson, Hans, Suzanne, Mats, Lena Winald, Näsvisorna, Björn & Sabina, Ljongeld, Jack Oltmans trio, Conny & Peter, Cayenne, Nattwind och Bula Blues Band.

Affisch från konsert 2 februari 1980. Agneta Johansson.

Efter singeln började Crut bli riktigt kända och drog mycket folk till sina spelningar. Kamratföreningen Sjöbo bestämde sig för att satsa på ett helt album med Crut. ”Världspremiär” blev det lilla bolagets första LP (skivnummer SPR 1001). Inspelningarna gjordes åter i KB Studio i Tenhult, och bland låtarna fanns t ex ”Kniven i ryggen” och deras populära rockversion av barnprogrammet Bamses signaturmelodi. Av de tidigare utgivna låtarna ”Jönköping” och ”Puben Lyckan” gjordes nyinspelningar.

Cruts LP på Sjöbo Påpp 1980.

Musikjournalisten Olle Assarsson skriver på sin blogg: ”Det här är överlägset den repigaste och mest sönderspelade LP:n i hela min samling.” Läs hela Olles text om Världspremiär! http://ollesmusik.blogspot.se/2013/03/har-du-bibel-och-adidaspjuck.html

Med lanseringen av LP:n följde en hel del spelningar runt om i landet, och även i Norge, liksom framträdanden i både radio och TV.  Crut uppmärksammades inte bara lokalt, utan fick goda recensioner i bland annat Aftonbladet. På löpsedeln nedan kallas Crut ”pop-sensation” av Aftonbladets recensent Lasse Anrell.

Vid den här tiden hände det mycket för Crut. Från att varit knutna till Edvard ”Edde” Nilsson i slutet av 1970-talet, fick Crut nu istället kontakt med Lucas Söderberg som hjälpte dem med spelningar. Lucas kopplade också ihop Crut med ishockeylaget HV 71, som behövde en kamplåt. På beställning skrev Mats Danielsson och Peter Blonde (Birgerstam)  låten ”HååVee” – den kanske mest spelade låten i Rosenlundshallen (fd Kinnarps Arena) och i hela Jönköping. Även denna skiva släpptes på KF Sjöbos skivbolag, som nu döpts om till Sjöbo Påpp (skivnummer SPR-911), och året var 1981.

Här kan du höra historien om HååVee-låten:
https://www.youtube.com/watch?v=jhZTVfUunpk
 

Singeln med originalversionen av låten HååVee.

Singeln med originalversionen av låten HååVee.Affisch för spelning på Huset 1982. Ur Mats Danielssons privata samling.Livebild med Crut och deras trogne följeslagare Pelle Nyberg, som från och till sjunger en och annan låt med bandet. Okänd fotograf.En klassisk upplaga av Crut. Från vänster Staffan Schön, Björn Hansson, Christer Nilsson och Mats Danielsson. Foto: Bruno Edberg.

Bandet bytte basist och in kom Staffan ”Abbe” Schön, med gedigen erfarenhet från olika grupper i Jönköping, från 60-talsband som Pit-a-Pats till de mer avancerade KG 22 Band i slutet av 1970-talet. Crut fick nu ännu mer tyngd och tajthet. Rytmsektionen Böna-Abbe är väl den stadigaste som denna stad nånsin har skådat, var det någon som sa. Crut fortsatte att göra en massa spelningar och de var med i radion flera gånger, både i lokalradion, t ex programmet ”Popkorn”, och den 23 september 1982 var de med i Riksradions program ”Rockdepartementet”.
 

I samband med att Jönköping firade sitt 700-årsjubileum utgavs också en LP-skiva med blandad musik av lokala artister: Olle Widestrand och Mixkören, Per Åke Wennerberg Big Small Band, Ljongeld m fl. Två rockband fick också plats på skivan – Crut och Laughing. Cruts låt ”Sommartider” var skriven av Mats Danielsson och Peter Blonde, och inspelningen hade gjorts av Robert Krigsman redan i februari 1982.

Men när LP-skivan ”Jönköping 700 år” kom ut, så var Crut ett vilande band. Christer Nilsson hade börjat spela i Sex Machine Cult, med Janne Samuelsson m fl. Han flyttade sedan vidare till Lund och spelade med Henrik Venant och Underjordiska Lyxorkestern, senare Pojken med Grodan i Pannan (PGP). 

Mats Danielsson spela med Staffan Hagberg, och i stort sett hela gamla Bula Blues Band. När deras trumslagare Mikael Brandt slutade, så föll det sig naturligt att fråga Cruts trummis ”Böna” Hansson om han ville vara med. Och när basisten Peter Nilsson slutade, så kom även Staffan ”Abbe” Schön från Crut med. Från och till vikarierade även Mats bror Göran Danielsson i bandet, och de kallade sig Filippos & The Spiders. 
 

Samlings-LP från S-skivor 1984 (skivnummer SNR 006).

Samlings-LP från S-skivor 1984 (skivnummer SNR 006).

Baksidan av SNR 006.

Baksidan av SNR 006.

”Nya” Crut

I början av 1990-talet var dock tiden mogen för Crut att återuppstå, åtminstone tillfälligt. Kanske var det på allmän begäran av de många hockeyfans som fått höra HV-låten i Rosenlundshallen allt oftare, i takt med lagets framgångar. En nyinspelning av HV-låten gjorde bandet i alla fall 1992, hos Matchtown Studios. Då var Crut åter en trio med Mats Danielsson, Björn Hansson och Staffan Schön. Sen kom Staffan Hagberg också med – han hade redan 1987 fått hoppa in som gitarrist vid en tillfällig spelning med Crut på Vätterstranden.

Parallellt med Crut var Mats Danielsson och Staffan Hagberg också med i coverbandet El Corazon. Där spelade de med Jerry Grimaldi, sångerskorna (omväxlande) Lena ”Leo” Robèrt och Lene Johansson. Trummandet i El Corazon har Mats Johansson (från Freda´) och Göran Danielsson delat på.

Men ständigt kommer önskemål om att Crut ska spela – Jönköping har ju alltid älskat Crut, och Crut älskar att återförenas – så nu står de snart på scen igen! På Jönköpings Musikfestival den 30 maj 2015!

CD:n från 1992.

CD:n från 1992.Mats Danielsson tar emot folkets jubel vid 80-talsgala på Huset i september 2000. I bakgrunden Edvard ”Edde” Nilsson. Foto: Lars Östvall.

.

Crut-godis på Youtube!

Crut spelar för SM-segrarna HV 71 den 29 april 2010 (det hördes ända ut till Museirondellen)
https://www.youtube.com/watch?v=q9B1ew9qp9c

Crut på Ztyle 5 november 2010 – låten ”En stilla undran”
https://www.youtube.com/watch?v=UhFK5z8d9m8

Crut på Ztyle 30 december 2010 – låten ”Stora och starka”
https://www.youtube.com/watch?v=BdbnKZKKwQM


Andra länkar

Crut på: https://itunes.apple.com/se/album/jonkoping-single/id1194797325?l=en

Crut på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Crut/60856849410 

Musikon: http://musikon.se/band.php?id=212876

Material hos Jönköpings läns folkrörelsearkiv

Singeln ”Efter 5 långa år”/”Tunnan” (Ljudbarrikaden Spartacus LBSR 501, 1978)
Singeln ”Jönköping”/”Puben Lyckan” (Skivbolaget Sjöbo SBS 003, 1980)
Samlings-LPn ”Jönköping 700 år” (S-skivor SNR 006, 1984).
Film, av Agneta Blomqvist 1981. Video, kopia. Originalet hos Agneta Blomqvist.
Foto av Bruno Edberg.
Foto, okänd fotograf. Från Mats Danielsson.
Affischer och foton hos Jönköpings läns folkrörelsearkiv.

Pressklipp:
1992-09-10 JP ”Nostalgisk Crut-platta”.