Celsius

Celsius bildades 1978 och bestod av Thomas Romedahl – gitarr och sång, Leif Mårdström – gitarr och sång, Stefan Valfridsson – bas och sång, Kent Liljekvist – trummor samt Lasse Spång – klaviatur. Thomas Romedahl kom från Nässjö och var duktig musiker och låtskrivare. Han hade varit med i en tidig upplaga av Jaconne, samt i nässjöbandet Bäck & Bölja, där han spelat tillsammans med både Stefan Valfridsson och Leif Mårdström. De hade träffats på ”Kåken”, en klassisk replokal vid Borgmästargränd, där som mest ett tiotal band huserade. Där repade bland andra Rid i Natt och Windbron, som sen slogs samman till Nattwind. Och det var i samband med detta som Celsius bildades.

Leif ”Snäppa” Mårdström var den som samlade ihop medlemmarna till det nya bandet: Romedahl, Valfridsson, Liljekvist. Och från bandet Cancer fick de både Lasse Spång och Lennart Wass. Wass fungerade först som tekniker åt bandet, men när Romedahl vid något tillfälle skadat sitt finger fick Wass rycka in som stand-in. Snart var även han fast medlem i bandet. Celsius fick replokal på ”Äggcentralen” söder om Munksjön, där de fick dela lokal med mc-knuttar och hotrod-byggare. Celsius repertoar var ”halv-proggig”, minns Stefan Valfridsson. De spelade bara svenska låtar, hälften egna kompositioner och hälften engelska/amerikanska låtar som de skrev ny svenskt text till. Bland annat gjorde de en svensk version av Whisky in the Jar. Bandet hade spelningar på bland annat Gamla Soldathemmet och Erik Dahlbergsgymnasiet. Någon gång fick bandet även spelningar utanför jönköpingsområdet, bland annat i Värnamo.

Jämfört med 1960-talet och 1980-talet, så har Jönköping relativt få rockband på 1970-talet. En av anledningarna till att banden var så få är att det inte fanns särskilt många scener eller arrangörer som ville boka lokala band. Men det var just vid denna tid det började ske en förändring. Lucas och Edde, och andra arrangörer som ordnat speltillfällen för banden, fick nu stöd från Jönköpings kommun – i arrangemang som t ex Badrock och Våga Stuffa. När Celsius, Seg Deg och Moder Svea spelade på ED-aulan den 14 november 1980, under rubriken ”Höstrock”, så stod Kulturnämnden som arrangör.

Celsius var också ett av de få 70-talsband som fick göra en skiva – ett för många band näst intill omöjligt mål att nå. Det var Kamratföreningen Sjöbo och Edde Nilsson med det nystartade skivbolaget Sjöbo, som ville spela in Celsius, så hösten 1979 fick bandet åka till Nässjö och Stig Hanssons studio. Stig Hansson var redan då en gammal rockräv med förflutet i El-Riders, Liverpool Teens och Basement Band m fl grupper, och dessutom en begåvad ljudtekniker. I början av 1980 släpptes Celsius singel på Sjöbo (skivnummer SBS 002). Förstasidans ”Ge dig av” var en Joe Walsh-låt som Celsius gjort en egen tolkning av, och med svensk text av Leif Mårdström. B-sidans ”Karl-David” var en egen komposition av Thomas Romedahl – en rockigare låt med Lundell-känsla.

Här kan du läsa Olle Assarssons recension av skivan!
http://ollesmusik.blogspot.se/2013/03/singlar-fran-sjobo-papp.html

Sista spelningen för Celsius var troligen 1981 på fd Helmershus – då kallat ”Puls”. Sedan gick medlemmarna skilda vägar. Mest kända och fortfarande aktiva är kanske Stefan Valfridsson och Kent Liljekvist, som sedan tiden i Celsius har varit med i otaliga band. Men den som gjorde den mest anmärkningsvärda karriären efter Celsius var ändå Lennart Wass. Som musiker (främst basist) har han varit med i flera band, bland annat i Elvira, som gjorde flera skivor. Lennart Wass hade också tidigt fått jobb på Radio Jönköping, och under åren hann han göra en mängd radioprogram, inte minst inom musikområdet. Han var också gitarrlärare på TBV, och för studieförbundet började han sedan med inspelningar av lokala band.

Wass hade även sitt eget skivbolag S-Records, som släppte skivor med t ex Dansdepartementet och Laughing Container. Vid sidan av detta drev han också musikaffär (gamla Bäckströms Musik). I mitten av 1990-talet flyttade Lennart vidare till Stockholm, där han i flera år arbetade på först Sveriges Radio och sedan även med TV. Men 2009 återkom Lennart Wass till Jönköping och öppnade restaurang Lingon tillsammans med Kia Ojensa. Lennart och Kia gjorde där en stor kulturgärning genom sin satsning på rockkonserter i det lilla formatet – maken till mysig restaurang finns inte! När så Celsius återförenades i slutet av 2014 för en enda spelning, så var det förstås självklart att den skulle vara på Lingon. Sedan blev det ytterligare en spelning i samband med Jönköpings Musikfestival 2015. Sättningen var då Lennart Wass, Stefan Valfridsson, Leif Mårdström, Kent Liljekvist och Lelle Pettersson.


En tanke sänder vi till Lasse Spång och Thomas Romedahl, som båda dessvärre lämnat jordelivet. Lasse Spång är ihågkommen som en fantastisk musiker och hade precis påbörjat en musikkarriär i Göteborg när han omkom i en bilolycka. Thomas Romedahl å sin sida går till historien inte bara för att han var en duktig musiker, utan också för att det var han som tog det engelska punkbandet Sex Pistols till Jönköping sommaren 1977!

Källor:
Thomas Romedahl, Stefan Valfridsson och Lennart Wass.