Cardigans

Vem kunde ana att jönköpingsbandet med den blyga sångerskan skulle bli så otroligt stora? Jag såg dem första gången i februari 1993, då de deltog i Länsmusikens tävling för unga talanger – Musik Direkt. Det var deltävling på Kulturhuset, och för min del var jag där för att hitta band som ville spela på länsmuseet i samband med en utställning vi skulle ha – utställningen handlade om Beatles och om pop i Jönköpings län på 1960-talet, och chefen för Mediaavdelningen Tullan Gunér hade bestämt att vi skulle ha live-musik också. Tävlingen på Kulturhuset var ett bra tillfälle för mig att se lite nya band. Juryn gillade visserligen inte Cardigans popmusik, för de gick inte vidare, men jag tyckte verkligen att de var något extra – så efteråt gick jag in i logen och pratade med Peter Svensson och Mattias Alfheim. Peter berättade att de dittills bara hade spelat på privata fester. De ville gärna spela på museet! Och de skulle få 495 kronor i gage.
Söndagen den 4 april 1993 stod de i vår poputställning och spelade ”Rise and Shine” m fl låtar. Bandet bestod då av Peter och Mattias, Magnus Sveningsson, Bengt Lagerberg och Nina Persson, som knappt vågade titta mig i ögonen när vi pratade. I släptåg hade bandet ett trettiotal entusiastiska fans med sig – de måste ha anat att Cardigans skulle bli otroligt stora!

Fotografiet tog Ingeli Aalto. Tack för det – en historisk händelse!

Cardigans på Jönköpings läns museum 1993. Foto: Ingeli Aalto.

Cardigans bildades 1992 av Peter Svensson (gitarr och sång), Magnus Svenningsson (bas), Bengt Lagerberg (trummor), Mattias Alfheim (gitarr) och Nina Persson (sång). Peter och Magnus hade träffats ett par år tidigare och spelade tillsammans i hårdrockande bandet Fairyland. Bengt och Mattias tillkom och sedan även Nina Persson. Nina var sångerska i bandet Gröna Kameler, där även Mattias Alfheim och Erik Aalto ingick.

Efter ett par mindre spelningar deltog Cardigans på våren 1993 i Länsmusikens tävling Musik Direkt, och spelade i en delfinal på Kulturhuset. De gick emellertid inte vidare till final, men bokades för en spelning på länsmuseet. Museet hade en utställning om Beatles ”Yeah Yeah Yeah!” och i programbladet frågade vi oss om vi nu skulle få se 90-taletes Beatles – och det kan man väl nästan säga att vi fick! Efter att ha hunnit med en spelning som förband åt Popsicle spelade de på museet söndagen den 4 april 1993. Redan då hade de en liten, men trogen skara fans. Snart följde fler spelningar, bl a på Esplanaden i Huskvarna på sommaren 1993. Efter att gruppen fått kontakt med Tambourine studio i Malmö och med Ola Håkansson, blev Cardigans ett namn bland världens stora popgrupper. Innan de nått de stora framgångarna slutade emellertid Mattias Alfheim, och in kom istället Lars Johansson på orgel och gitarr.

Läs mer på Wikipedia: Cardigans