Bell Boys

Killarna i Bell Boys bodde på Söder/Torpa och gick i samma skola. De började spela tillsammans 1959. Till att börja med var det Lars Ellström (gitarr och sång), Bertil Bodahl (piano), Olle Sjögren (saxofon) och Janne Ekelund (trummor). De var framför allt inspirerade av Johnny & The Hurricanes, som bland annat hade en stor hit med låten ”Red River Rock”. Namnet var ett lån av en annan av tidens stora artister, Freddie Bell & The Bell Boys.

Torsten Grunditz berättar om Bertil Bodahl och när denne kom med i Bell Boys:
”I realskolan på läroverket var jag klasskamrat med Bertil Bodahl och vi satt ofta kvar efter musiklektionerna och ”lirade” på pianot och tog ut olika ackord och harmonier. Vi lärde mest känna varandra genom handbollen. Bertil spelade i JBK (Jönköpings Bollklubb) och jag i IK Heid. Bertil bodde en tid inte långt från Berzeliigatan på Sjögatan ned mot Gröna gatan. Han började sedan spela i Bell Boys under Lars Ellströms ledning. De började uppträda med pausmusik och ”skutt” på Teknis och Peset. Bertil läste inte vidare efter realexamen utan livnärde sig på musiken i olika konstellationen.” (Torsten Grunditz 30/6 2019)

Onsdagen den 30 mars 1960 var troligen allra första gången bandet spelade på Folkets Hus. Det skedde i samband med en danskväll, arrangerad av Nykter Ungdom (Godtemplarorden, SSUH och NTO) och Jönköpings Ungdomsråd. Vid showen uppträdde även Lasse Lönndahl och Jörninges Orkester. Bell Boys benämns här som ”Logen Fridens Bands rockorkester”. (SmA 25/3 1960) ”Det började med modern dans till Jörninges populära och skickliga storband, och efter någon timme avlöste The Bell Boys, ett ungdomligt rockband från Fridens band på Bymarken.” De beskrevs av Smålands Allehanda som ”…ett stojande och krumbuktande rockgäng”. (SmA 31/3 1960)

​​​​​Bell Boys hade sin replokal i IOGT-gården på Bymarken. De repade en gång i veckan och de unga pojkarna fick varje gång kämpa med att bära alla sina instrument från Söder där de bodde och hela vägen upp till Bymarken. Ibland kunde de dock låna en schascykel från Jannes pappas affär.

Bell Boys spelade mycket på ungdomsgårdar och skolor och våren 1961 uppträdde de på Folkets Hus hela fyra gånger.

Den 8 april 1961 (?) spelade Bell Boys på ett ”vårskutt” på Norrängsskolan i Huskvarna.

Dans i Norrängsskolan, Huskvarna, till Bell Boys orkester. Foto: Conny Rich. (Jönköpings läns museum JM 2016/1: 259.)

Våren 1962 spelade Bell Boys på det orkesterforum för olika arrangörer som Musikerförmedlingen arrangerade på Folkets Hus en gång om året. Janne Ekelund berättar också att Folkets Hus föreståndare Stig Sjögren för en liten summa lät Bell Boys repetera i Påfågelsalen, senare kallad Twistkulan. Sjögren ordnade även arrangemang i Huskvarna Folkets Park, så han bokade Bell Boys dit också. Samma vår (1962) tillkom basisten Bengt ”Bella” Linnarsson, som även sjöng.

De uppträdde även skärtorsdagen den 19 april 1962, på Folkets Hus i Jönköping (?). Då var Åke Thorins med Bob Henders huvudnummer och i pausen fick Bell Boys gå på scenen och underhålla en halvtimme.

Reklamkort för Bell Boys, fotograferade i Stadsparksstugan. Från vänster Bella Linnarsson, Olle Sjögren, Janne Ekelund, Bertil Bodahl och Lars Ellström.

 I ett reportage i Smålands Folkblad 17 oktober 1962 sägs att Bell Boys lagt om spelstil och blandat in mer dansmusik. Våren 1963 hade de övergett rockmusiken helt och skaffat en kvinnlig sångerska. De bytte då också namn till Ian Eqez med Ingrid Malm.

Samtliga av bandets duktiga musiker fortsatte sina musikerkarriärer, mest känd blev basisten Bengt Linnarsson. Han var först med i Åke Ahns Quintet och sedan Arne Krusings Quintet, Gå Runt Show med Bernt Dahlbäck, samt spelade avantgardejazz med Nisse Sandström, Björn J-son Lindh och Erik Dahlbäck. I slutet av 1960-talet blev han basist i Baby Grandmothers, senare även i Mecki Mark Men och på 1970-talet i Kebnekajse. Baby Grandmothers återuppstod 2009 och håller fortsatt på.

Spelningar:
1960-03-30 Jönköping, Rigoletto
1962-04-08 Huskvarna, Norrängsskolans ”vårskutt”
1962-04-19 Jönköping, Rigoletto

Källor

Muntliga källor:
Bengt Linnarsson
Janne Ekelund

Pressklipp:
1960-03 ”Lasse Lönndahl kommer till nykter danskväll”.
1960-03-25 JP ”Lasse Lönndahl gäst vid ny trivselkväll”.
1960-03-25 SmA ”Ungdomskväll i Jönköping. Lasse Lönndahl gästartist”.
1960-03-31 JP ”1000 ungdomar roade sig”.
1960-03-31 SmA ”Tusentals jönköpingsungdomar på Nykter Ungdoms andra gala”.
1962-10-17 SmF ”I stället för en bil”.