Shivering Spines

Tre Backar – en klassisk musikpub i Stockholm, där en rad jönköpingsband spelat genom åren! Flyern (=flygblad, en sorts reklamblad) är från 1991 – söndagen den 29 september var det Shivering Spines tur att spela. 

Shivering Spines bildades hösten 1988 av Sven-Åke Svensson, Fredrik ”Fido” Johansson, Pelle Gustafsson och Dan Jälmeborg. Ganska snart slutade Fido och istället tillkom Johan Häll på trummor samt Janne Meijner på gitarr. Det dröjde inte länge förrän de var redo att spela in en skiva och det gjorde hos Tomas Öjebring och Magnus Lind i Cut Sound Studios. Skivan släpptes på Per-Magnus Söders bolag Tilt Records, och eftersom ett par av medlemmarna var duktiga på media (de gick medialinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola) kunde de även färdigställa en musikvideo – till låten Desert Hum. Sen blev det ytterligare en singel på Tilt Records – Judas Kiss.

1990 hade skivbolaget PolyGram fått ögonen på Shivering Spines, och de utsåg dem till Årets Rockband 1990! Efter fick de åka land och rike runt och spela rock, och de uppträdde på både Dala-Rock och Hultsfredsfestivalen. Albumet Garlic Escargots (vitlöksmarinerade sniglar?) släpptes 1993, men inte på PolyGram, utan på det lilla oberoende bolaget Brimstone. Men trots lysande recensioner i både svenska och utländska musiktidningar, så upphörde Shivering Spines 1993. Hur lät då Årets Rockband 1990? Ja, kolla Shivering Spines på YouTube – en av mina favoriter är Yellow and Blue (1993). Se även låten Repulsion, live från Kåren i Jönköping 1992, där sångaren Pelle Gustafsson auktionerar ut ett armbandsur innan de börjar låten!

Men vem var den hemlige gästen, som omnämns på affischen från 1991? Någon som vet?