Konserter 1977 – Sex Pistols

Sex Pistols på 42:an den 17 juli 1977
Jönköping har genom åren besökts av många musiklegender. 1977 spelade ett av rockhistoriens mest namnkunniga och viktiga band i Jönköping när de var på toppen av sin karriär. Det handlar om Sex Pistols – bandet som var med och förändrade rockhistorien för evigt. Men varken tidningarna eller jönköpingsborna var särskilt lättflirtade…

Sex Pistols i Jönköping 1977. Paul Cook, Johnny Rotten och Steve Jones. Foto: Olle Nilsson.

Bakgrund
Redan 1972 bildade gitarristen Steve Jones och trummisen Paul Cook det band som i sinom tid blev Sex Pistols. Jones brukade hänga i en klädbutik på Kings Road, som hade blivit träffpunkt för Londons punkare. Butiken ägdes av Malcolm McLaren och 1974 blev han gruppens manager. Glen Matlock, som studerade konst och arbetade i McLarens butik på helgerna, blev gruppens basist. Efter att bandet ändrat namn till QT Jones & The Sex Pistols tillkom i augusti 1975 sångaren John Lydon. Han döptes snart om till Johnny Rotten och bandnamnet kortades ned till Sex Pistols.

Sin första spelning hade Sex Pistols den 6 november 1975, på Glen Matlocks skola. Under 1976 etablerade de sig som punkens huvudpersoner med spelningar framför allt i London, men även i övriga England, samt i Paris. De hade nu fått en trogen skara fans och i november släppes Sex Pistols första singel ”Anarchy in the UK”, med baksidan ”I wanna be me”. Det blev den enda skiva för skivbolaget EMI, som Pistols spelade in. Bandets väg hade börjat kantas av skandaler och bolaget ville inte ha med dem att göra mer. I slutet av maj 1977 släpptes singeln ”God Save the Queen” på Virgin Records.

Lyssna även på b-sidan, den lysande ”Did You no Wrong” – https://www.youtube.com/watch?v=g1iYGpUjdfg

Planerade turnéer till Sverige
1977-01-25 En planerad turné till bl a Sverige ställs in
1977-02-21 Inställd konsert på Jarlateatern i Stockholm
1977-04-03 Första spelningen med Sid Vicious som basist
1977-05-27 God Save the Queen släpps
1977-06 Planerad Sverigeturné inställd pga att Rotten blivit knivhuggen
1977-07-02 Singeln Pretty Vacant släpps
1977-07-08 Inställd konsert i Linköping (flyttades till 29/7)

Äntligen turné till Skandinavien – ”The Summer of Hate”
1977-07-13 Sex Pistols flyger till Köpenhamn, Sid kommer senare pga att han glömt sitt pass
1977-07-13 Mats Olsson och Måns Ivarsson på Expressen träffar Johnny Rotten i Köpenhamn
1977-07-13 Spelning på Daddy´s Dance Hall i Köpenhamn
1977-07-14 Mats Olsson intervjuar Steve Jones
1977-07-14 Spelning 2 på Daddy´s Dance Hall i Köpenhamn
1977-07-15 Möte med svenska pressen i Halmstad, bl a Okej.

1977-07-15 Spelning på Beach Disco i Halmstad
Ljudinspelning från konserten: https://www.youtube.com/watch?v=fQYKHOZQjTE

1977-07-16 Spelning på Mogambo Disco i Helsingborg
Reportage: https://www.youtube.com/watch?v=VALy4qSSEUU

Jönköping


1977-07-17 Sex Pistols i Jönköping, bor på Esso Motor Hotel på Rosenlund.

Jönköpings-Posten upplyste om bandet på följande sätt: ”Sex Pistols är ett så kallat Punkrockband. Medlemmar i gruppen har i sitt hemland blivit knivskurna av folk som stött sig på deras oppositionella uppträdande.” (JP 18/7 1977)

” – Det största sen Rolling Stones, stod det på affischerna utanför puben. Hela tiden körde stora amerikanska bilar runt, runt. Med nervevade fönsterrutor och kassettbandspelare på. Med Paul Anka och Diana ekande mellan husväggarna. – Djävla knarkare, skrek några åt publiken som väntade på att komma in.” (JP 18/7 1977)

Den som bokade Sex Pistols till Jönköping var Thomas Romedahl, gitarrist och sångare (bl a i Celsius). Tomas Nilsson från Falköping (sedermera sångare/gitarrist i Mop Tops) var en av dem som skulle se Sex Pistols i Jönköping: 

”Jag, Larry Geszti och Dag Andersson stack iväg i min lilla Volkswagen 1200 till Jönköping. Det var underbart sommarväder och vi skulle se på SEX PISTOLS i Jönköping. De skulle spela på ett litet ställe som hette Diskotek 42:an. Vi körde omkring i centrum och letade oss fram när vi fick syn på en mager kille i illrött hår…det var Malcolm Mclaren, Sex Pistols manager. Insläpp kl 19 och vi satte och ända längst fram vid scenkanten. Tre meter bakom oss stod Malcolm vid mixerbordet. Efter 30 min fick vi utrymma lokalen. Vi fattade inte vad som hänt. Men snart fick vi reda på att stället blivit bombhotat…” (Tomas Nilsson 17/7 2017)

Bombhotet
Några minuter innan klockan 20.00 när Sex Pistols skulle stå på scenen ringde en anonym person och bombhotade 42:an. Polis tillkallades och stället utrymdes. Publiken fick gå ut på gatan medan polisen gick in för att söka igenom lokalerna. 


Enligt Smålands Folkblad kom bombhotet efter att Sex Pistols börjat spela:
”Punk-rockarna Sex Pistols, som förstås har rutin på bombhot, visade sitt dödsförakt genom att fortsätta spela. Någon öppnade fönstren för att det skulle höras ut på gatan. Men sedan blev dom snöpligen avbrutna av den svenska polismakten.” (SmF 18/7 1977)

Bengt Adolfson på Smålands Folkblad hörde om bombhotet på redaktionens polisradio. Han åkte iväg och fotade publiken som stod på gatan. På hans fotografi syns flera kända jönköpingsmusiker, bland andra Staffan Hagberg och Claes Ljungström, samt även fotbollsspelaren Peter Larsson (den blonde killen i mitten).

På grund av bombhotet mot 42:an fick Bengt Adolfson på Smålands Folkblad rycka ut och dokumentera händelsen. Foto: Bengt Adolfson, Smålands Folkblad.

Känner du igen någon mer på Bengt Adolfsons fotografi? Hör av dig och berätta! lars.ostvall@gmail.com 


Vi var där!
Trots att det inte fanns särskilt många punkare i Jönköping 1977 var det omkring 150 personer som såg Sex Pistols i Jönköping – det var alltså fullt på 42:an. Flera tidningar var också på plats med sina journalister och fotografer. Jönköpings-Posten hade skickat Lasse Anrell och Håkan Falk, från Smålands Folkblad kom Ingalill Löfgren, Sven Magnusson och Anders Börjeson (sedan även Bengt Adolfson). Åke Persson var där för Expressens räkning och även Putte Merkert var där och fotade.

I publiken var det gott om kända jönköpingsmusiker, bland annat Mats Danielsson och Janne Buchar i Crut, vidare Staffan ”Abbe” Schön (som då spelade i KG 22) och Claes Ljungström (då i Jaconne). Gitarristen Staffan Hagberg var där med sina kompisar, Stefan Valfridsson, Håkan Pettersson med flera. Mats ”Lunkan” Lundqvist, hans kompis Sven och några andra musikintresserade vänner från Vättersnäs var också där, liksom Peter Samuelsson och hans lillebror Janne. Bara något år senare startade Janne Jönköpings första punkband – Tant Brun. En annan som såg Pistols var den sedermera kände fotbollsspelaren Peter Larsson, som spelade i jönköpingsklubben Hallby innan han kom till IFK Göteborg.

”En enda patetisk punkare infann sig på årets punk-rock-gala i Jönköping. Han hade rakblad och en kedja säkerhetsnålar i höger öra och slet sönder sin t-shirt när Johnny Rotten skrev ”fucking bastard”. (SmF 18/7 1977)
 

Spelningen
”Väl inne – vi satt på golvet vad jag kommer ihåg – så väntade vi på att det skulle sätta igång. Plötsligt kommer Jonny, Sid, Steve och Paul gåendes genom publiken till sitt backstage-rum. Sen väntar vi på att det ska hända något medan bricka efter bricka med öl lämnas in till bandet som är backstage. Då var det dags – ut på scen kommer Sid Vicious och Steve Jones i skinnpaj, Paul Cook i t-shirt med bara bröst på och Jonny Rotten i vit kavaj och prickig slips. ”AAAAAnarchy in the U.K.” – vilket tryck! Pistols är grymt tajta och ljudet är tungt, men inte så högt. Efter ”Anarchy in the U.K.” följer ”I wanna be me”. Jonny lutar sig fram och stirrar med maniska ögon och Paul slår sönder ett cymbalställ som får bytas ut. ”Seventeen”, ”New York”, ”EMI” och sedan ”No Fun”. (Tomas Nilsson 17/7 2017)

Från spelningen i Jönköping finns ett antal bilder, tagna av både tidningsfotografer och privatpersoner. Anders Börjeson sommarvikarierade på Smålands Folkblad som fotograf och var på konserten med ett gäng från tidningen, bland annat journalisterna Ingalill Löfgren och Sven Magnusson. Det var trångt, men Anders fick en plats vid sidan av scenen, alldeles intill högtalaranläggningen. Anders minns att Johnny Rotten hade slipsen hängande utanför kavajen och att han och de andra i bandet kastade öl på varandra. 

Foto: Anders Börjeson, Smålands Folkblad.

Förmodligen följde bandet samma låtlista i Jönköping som de gjort i Halmstad och Helsingborg. Det brukar sägas att spelningen i Jönköping blev kortare på grund av bombhotet, men Jönköpings-Posten skrev: ”Efter en timme spelade Sex Pistols nio låtar på en halvtimma.” Expressens journalist skrev: ”Under tre kvart drog de igenom tiotalet låtar. Alla i samma tempo och på samma öronbedövande ljudnivå.” Låtordningen vid de tidigare konserterna hade varit: Anarchy in the UK, I wanna be me, Seventeen, New York, EMI, Problems, No Feelings, Pretty Vacant och God Save the Queen. Det bör ha varit samma nio låtar i Jönköping. (Tomas Nilssons uppgifter bekräftar i stort sett den ordningen.)

Basisten Staffan ”Abbe” Schön var egentligen mer intresserad av avancerad musik åt jazzrockhållet, men nyfikenheten fick honom att gå på konserten med Sex Pistols. Han minns att vakten bad publiken att sitta ned, varpå Johnny Rotten i sin tur frågade dem: ”Why do you sit around here? Why do you waste my time?” Abbe var inte så imponerad av musiken – han tyckte att de lät lite som The Who, som han sett i Jönköping tio år tidigare. Även om Abbe höll The Who som det bättre bandet, så tyckte han att det svängde om Sex Pistols – och i efterhand har han kunnat uppskatta dem ännu mer. (Staffan Schön, muntlig uppgift 10/7 2017.)


Fotografen Håkan Falk, som var där för Jönköpings-Posten, minns att det var ”knökafullt” och svårt för honom att komma intill för att ta bra bilder på bandet. Håkan berättar att sångaren Johnny Rotten var lite speciell och ville provocera – bland annat tog han sin mikrofon och stack ned den i byxorna, vände sig med baken mot publiken och la en fjärt så det hördes i högtalarna! 

”Det var ett kort set, allt var över på 30, 35 minuter. Sid Vicious stod mest och såg förbannad/uttråkad ut och varvade det med att spotta på väggen, samtidigt som han mest spelade ”lös” sträng. Steve Jones och Paul Cook var minst punkiga och spelade rätt tight, som jag minns det, och Rotten frontade som det anstod en punkgigant 1977.” (Mats Danielsson)

”Minns att vi (jag och Edde och några till) gick dit lite småskeptiska men blev frälsta. Edde sa: ”det hörs direkt att dom är engelsmän för även om dom inte är några större musiker så sitter det!” Det blev strömavbrott mitt i giget och dom blev skitsura, Sid spottade på publiken och sen gick alla av scenen. Om jag inte minns fel kom dom tillbaka efter en stund och avslutade. Jag blev frälst i alla fall!” (Stefan Bellnäs 16/7 2017)

Strömavbrott
De hinner bara spela halva ”No Fun” innan strömmen går… sången, gitarrer tystnar medan Paul forstätter banka på sina trummor ett tag innan han också lägger av. Jonny skriker ”WHERE’S THE POWER?” (Tomas Nilsson 17/7 2017)

”Efter ca 3 min är strömmen tillbaka. No feelings. Sid försöker stämma sin bas, ger upp och spottar i väggen. ”Pretty vacant” – publiken skriker åt Sid. Han svarar med några svordomar och är på väg ut i publiken när en vakt drar tillbaka honom på scen. Sedan ”Problems” och till sist ”God save the Queen”. Det var en magisk kväll och en mycket bra spelning. Så här 40 år senare är det en aning svårt att ta in att man var där. Men det var vi! Och det bästa är ju att jag kan höra på konserten igen om jag vill, eftersom jag hade med en bandspelare och spelade in den!!!” (Tomas Nilsson 17/7 2017)


Jannes historia
Den förmodligen yngste i publiken var blott 12-årige Janne Samuelsson. Han minns ändå spelningen starkt:

”Mats Olssons hyllande av Sex Pistols gjorde att vi blev medvetna om deras Sverigeturné. Så när de spelade på puben 42:an i Jönköping 17 juli 1977 var vi där. Men det var nära att vi missade dem. Vi hade med oss 62 eller 63 kronor och bestämde att om det kostade mer än 30 kronor per person i entré så skulle vi inte gå in. Vi spelade flipperspel på den närbelägna spelhallen för de där 2-3 kronorna. Och sedan visade det sig att entrén var just 30 kronor (tackar gud för detta – tänk om vi inte gått in…jag hade grämt mig till min död). Vi hade inga pengar till att betala garderob eller köpa något att dricka i den varma lokalen. Vi satt där och väntade och väntade. Personal bar in bricka efter bricka fyllda med ölsejdlar bakom scenen. Mixerkillen (var det Malcom McLaren?) slet av ärmarna på sin t-shirt. Av leda eller för att imponera var svårt att avgöra. 5 minuter innan Pistols skulle börja spela blev lokalen bombhotad och vi fick gå ut.
Efter det att lokalen genomsökts släpptes vi in igen. Vi hamnade nära scenen. Så äntligen stod Rotten, Cook, Jones och Vicious på scenen. Bleka som spöken. Med uttråkade ansiktsuttryck. Men när Rotten började sjunga utstrålade han en primitiv energi och utstrålning som var omöjlig att undgå. Sid spottade in i väggen och tittade sedan ut i publiken för att se om det hade någon effekt. Det hade det inte. Det kändes väldigt tillgjort. Det var mycket tydligt att de här unga männen kom från en annan plats på jorden. Nu var det ju egentligen bara från andra sidan Nordsjön, men jag upplevde dem genom sin attityd och utseende som mycket främmande jämfört med alla andra vuxna jag tidigare mött. Ljudet var urkasst. Jag hörde bara gitarr och lite sång genom PA:t som bestod av två staplar Malmberghögtalare. Jag upplevde volymen som vansinnigt hög, men enligt Mats Danielsson i Crut, som också var där, var det inte alls så högt. Sannolikt var mina öron bara ovana vid livemusik. Även om jag var besviken på konserten – jag kände bara igen God save the Queen (det var den enda singel som släppts i Sverige) – spädde den på min längtan att själv börja spela i band.” (Janne Samuelsson)


Läs gärna mer om Tant Brun och Jannes historia! http://tantbrun.com/?page_id=290

Olle Nilssons färgbilder
De enda kända färgbilderna från Sex Pistols konsert i Jönköping tog musikentusiasten Olle Nilsson. Han gillade egentligen annan musik, men gick dit av nyfikenhet. Och tog kameran med sig – tack för det! Olles bilder har aldrig tidigare publicerats.

OBS: Var vänlig och respektera fotografernas upphovsrätt!

Här har Sid Vicious kastat av sig skinnjackan och ligger på golvet och spelar. Foto: Olle Nilsson.

”Basisten Sid Vicious har kort stubbat hår. Han spelar över nästan löjligt. Han ser uttråkad ut och skriker åt publiken. – This is a song for you fucking assholes, skriker han åt publiken. Under en låt spottar han in i väggen. Sen tittar han ut i publiken för att se om det gett någon reaktion.” (JP 18/7 1977)

Gitarristen Steve Jones. Foto: Olle Nilsson.

Dagen efter skrev Smålands Folkblad på sin förstasida: ”Jönköpings sätt att möta Sex Pistols… BOMBHOT!”. Även Jönköpings-Posten hade Sex Pistols på förstasidan, med rubriken: ”Punkrock i Jönköping! BOMB-hotades”. Expressen tyckte att det mest spännande som hände på 42:an var just bombhotet. Journalisterna var eniga om att Sex Pistols var ”helt ofarliga”.

Den som gav Pistols bäst betyg var Lasse Anrell på Jönköpings-Posten:
”Men visst spelar Sex Pistols bra rockmusik. God save the Queen är en lysande låt med ett mäktigt sug. Men frågan är hur mycket Sex Pistols kan. Efter att ha lyckats ta mig fram, så att jag såg något, spelade man alla låtarna i A-dur…” (JP 18/7 1977)

Sven Magnusson på Smålands Folkblad tyckte att Sex Pistols konsert var som avslagen öl: ”Johnny Rotten på scen. En mager svettblöt kille med blekt ansikte och vilt stirrande ögon. Med utpräglad teknik att fullkomligt nonchalera publiken. – Äh, gå hem va, så jag slipper ödsla min tid här, tyckte han. Bakom scenen är samma kille blyg, i en alldeles för stor överrock under det illröda tilltufsade håret. Många menar att Sex Pistols musik och text, vulgär med så kallade runda ord, är en social protest. En frigörelse för arbetarklassens ungdom. Skitsnack. Sex Pistols är fullständigt ofarliga.” (SmF 18/7 1977)

Men Sex Pistols spelning i Jönköping lade definitivt grunden för stadens senare oerhört aktiva punkrörelse och bandet måste, så här 40 år efteråt, anses vara det viktigaste punkbandet av alla.  

Turnéns fortsättning


På måndagen skulle Sex Pistols åka vidare mot Kristinehamn för spelning på kvällen. På vägen dit stannade Sex Pistols vid Ljunga Motell, strax hitom Mullsjö, för att äta. May Wismén var 15 år och sommarjobbade på tavernan. Hon minns engelsmännen mycket väl, hur de närmast vällde in genom dörren och stimmade runt vid disken med sina brickor. De skilde sig helt klart från de vanliga besökarna. May minns att någon i sällskapet talade svenska. När de beställt sin mat satte de sig vid ett bord. De var väldigt högljudda och stökiga, men inte otrevliga. Efteråt fick May städa efter dem – det var ketchup överallt som hon fick torka upp. Dagen efter fick May och hennes kollega skäll av sin chef – han samlade autografer och flickorna hade ju inte förstått vilka kändisar som varit hos dem och ätit – Sex Pistols!

1977-07-19 Spelning Kristinehamn, Club Zebra
1977-07-20 Spelning på Pingvin Club, Oslo
1977-07-21 Spelning Trondheim
1977-07-23 Melody Maker publicerar bilder från Sverigeturnén

1977-07-23 Spelning Växjö, Barbarellas Disco
Ljud och foton från konserten: https://www.youtube.com/watch?v=7coWb_RAooM

1977-07-24 Spelning 2 i Växjö, Barbarellas Disco
1977-07-25 Sid flyger till London för rättegång dagen därpå
1977-07-27 Sid intervjuas i Stockholm
1977-07-27 Spelning på Studentkåren ”Happy House”, Stockholm

1977-07-28 Spelning 2 på Studentkåren i Stockholm – sänds i radio
Se film från spelningen: https://www.youtube.com/watch?v=BbAbNYqu0mM

1977-07-29 Spelning på Orfi i Linköping

Efter turnén
1977-10-27 LP:n Never mind the Bollocks släpps
1978-01 Johnny Rotten lämnar gruppen
1978-10-12 Sid Vicious flickvän Nancy Spungen mördad, Sid arresterad
1979-02-02 Sid Vicious självmord
1996-06-26 Återförenade Sex Pistols spelar på Sjöhistoriska museet i Stockholm
2010-04-08 Sex Pistols manager Malcolm McLaren dör 

Källor

Anders Börjeson
Bengt Adolfson
Håkan Falk
Janne Samuelsson
Mats Danielsson
May Wismén
Olle Nilsson
Staffan Hagberg
Staffan Schön
Stefan Bellnäs
Stefan Valfridsson
Tomas Nilsson

Jönköpings läns folkrörelsearkiv
– Smålands Folkblads arkiv
– Bengt Adolfsons arkiv
– Putte Merkerts arkiv

Stadsbiblioteket i Jönköping

Thomas Jonssons affischsamling

Expressen
Jönköpings-Posten
Smålands Folkblad

samt
Wikipedia, Youtube och andra sidor på nätet.

Lars Östvall – med särskilt tack till Janne Samuelsson
2017-07-16