Moochers

I samband med att The Blue Stars i slutet av 1965 fick en ny sångare i Göran Holmqvist, bytte bandet namn till Moochers. In kom sedan även gitarristen Anders Lagström. Bandet kom alltså att bestå av Kjell Karlsson, sologitarr, Tommy Sörensen, bas och Jerry Gustavsson, trummor, samtliga från Blue Stars, Göran Holmqvist, sång och Anders Lagström, kompgitarr. Kjell och Tommy bodde i Hovslätt/Ljungarum, Göran i Vättersnäs och Anders på Torpa i Jönköping.

Deras repertoaren bestod av låtar av bland andra Rolling Stones, Kinks och Hollies, men den nye sångaren Göran ”Pyton” Holmqvist skrev också egna låtar för bandet.

Bandet hade mycket spelningar i jönköpingsområdet och när Värnamos popklubb Woodenhouse öppnade 1965 var Moochers premiärband. De hade också en egen klubb – Club Moocher – i den fastighet på Östra Storgatan som idag inrymmer Korskyrkan. Moochers vann flera poptävlingar, bl a i mars 1966 vid en gala i Rosenlundshallen. De var även i bland annat Stockholm och spelade på både Nalen och Kingside. I en tidningsartikel beskrivs deras framgångar: ”Och nog har Moochers fått bevis på sin popularitet alltid. Gruppen har nyligen inhandlat en turnébil med tillhörande kärra och denna har redan börjat plockas sönder av souvenirsamlande fans.”

Vid något tillfälle var Moochers i Växjö och spelade in. Det skedde i Växjö gymnastiksal och inspelningarna sköttes av Bosse Sjöberg. Möjligen hade den välkände mediamannen Ronald Blomqvist också med det hela att göra. Det var alltså en skiva på gång, men av olika anledningar så blev det ingen utgivning. Låtarna som de spelade in var ”What´s in store for me” och ”I´m on an Island”, båda skrivna av bröderna Davies i Kinks.

1967 slutade Göran Holmqvist för att istället bli sångare i Vocations. Han ersattes då av sångaren Ingvar Ek från Wee Sect. I januari 1968 gick både Ek och Tommy Sörensen över till den nya versionen av The Hoods, och en tid efter det så upphörde Moochers. Jerry Gustavsson blev trumslagare i norska Wizards och även de andra medlemmarna i Moochers fortsatte i andra band. 

Spelningar:
1965-10-29 Klubbdans på Lagans Ros (IOGT) i Värnamo
1966-05-20 Skillingarydskarnevalen (med Shanes, Amber Dreams m fl)
1967-09-09 Stödgala för Hoods, Folkets Hus, Jönköping
1967 Strömstad

Källor

Muntliga uppgifter:
Anders Lagström.
Ingvor Pettersson.
Tommy Sörensen.

Pressklipp:
1966-03-26 JP ”Popgala”.
1966-03-26 SmF ”Pop att se och höra”.
1967-09-11 SmF. Artikel om galan på Folkets Hus, Jönköping.
Odat. ”Moochers på frammarsch. Ett band med fina meriter”.