Lane

När Staffan ”Abbe” Schön och Edward ”Edde” Nilsson träffades och började spela tillsammans 1968, så kunde de väl knappast ana att deras band skulle bli embryot till något som finns än idag! Tyvärr finns inte Edde med oss längre, men basisten Abbe Schön och trumslagaren Curt Gustavsson är med från originaluppsättningen. Och i dagens upplaga av Lane finns även Peter Albertsson – gitarr och Klas Öhling – gitarr och sång.

Lanes historia börjar redan 1968/1969 när Edde och Abbe tillsammans bildade bandet Hase – H:et för Håkan Tedman, A:et för Alf Persson, S:et för Staffan Schön och E:et för Edward Nilsson. Edde hade varit med i gruppen Chips sedan 1967, men när han träffade Abbe på inneklubben Disque á go-go 1968/1969, så bestämde de sig för att starta något nytt. Abbe spelade i Bankerydsbandet Pit-a-Pats, och han tog med sig sångaren/gitarristen Håkan Tedman därifrån till det nya bandet. Sedan man testat några olika trummisar, så blev till slut Alf Persson fjärde man in i Hase. Efter ett tag ombildade de bandet, och antog det nya namnet ”Penny Lane” – efter den berömda gatan i Beatles hemstad Liverpool. Penny Lanes träningslokal fanns på Strågagården. Efter ett antal medlemsbyten bestod Penny Lane i slutet av 1969 av Sune Björk – sång, Edward Nilsson – gitarr, Per-Gunnar Karlberg – gitarr, Staffan ”Abbe” Schön – bas, och Curt Gustavsson – trummor. När Karlberg slutade och bandet blev en kvartett, så kortades bandnamnet ned till bara Lane.

Efter mycket spelande på hemmaplan hade Lane nu börjat bli kända – de åkte på två långa norrlandsturnéer och på våren 1971 åkte de till Tyskland för att spela. Innan den tyska turnén hade Curt Gustavsson slutat tillfälligt, så han ersattes då av Hasse Bruniusson från Samla Mammas Manna. Edde har berättat att de till på köpet var med i tysk TV! De framförde bland annat en låt som hette ”Mellangatan 6 B”. Den handlade om mellanöl, men de sjöng på svenska – så det var ingen som begrep det.

Efter sommaren 1971 började Lane knaka i fogarna och var på väg att upphöra. Men när gitarristen Conny Axelsson kom i kontakt med Edde, Abbe och Curt 1972, så återuppstod bandet – men nu under namnet Message. I olika konstellationer har bandet sedan fått efterföljare i Jerusalems Förstöring, KG 22, High Pressure, Backline m fl grupper. Abbe Schön och Curt Gustavsson har inte alltid spelat tillsammans under dessa år (men nästan!), men när de båda stötte ihop igen 1989, så började de åter spela tillsammans – med olika musiker och olika sångare, och under namn som Leocomp, Lene Band, Wilson & Lane, och slutligen bara Lane. Som inte är så bara! Lane var ett av banden som spelade på Jönköpings Musikfestival 2015. Galleri. Foto av Lucas Söderberg och Lars Östvall.

17499101-pHxwJ
17499114-tGz1T
51844865-koow6
51844882-r2wa2