He-Goats

Att få göra en egen skiva – det var drömmen för de flesta band på 1960-talet. Men att få kontakt och kontrakt med ett skivbolag var förstås inte så lätt. Många band spelade in och finansierade sina egna inspelningar, ofta i någon lokal studio som kanske inte hade något nät för distribution och marknadsföring. Skivorna pressades i några hundra exemplar, skickades till arrangörer och såldes till kompisar. Sen var kanske popdrömmen över.
Få band lyckades bli stora på egen hand. Ett av de ovanligare sätten att göra en skiva på representeras av skivan till höger, sponsrad av Pripps Bryggerier. Genom att samla kapsyler från läskedrycken Zingo, sända in bidrag till en jurys och sedan samla röster, så fick slutligen ett antal svenska popgrupper medverka på skivan ”Zingo-toppen”. Ett av de tio banden på skivan är He-Goats från Månsarp.

Bandet bestod av :
Gunnar Winald – sång och sologitarr
Staffan Kjellström – kompgitarr
Svante Malmqvist – bas
Thomas Kjellström – trummor

De började spela tillsammans 1964 och replokal fick de i Månsarps gamla skola (de spelade i korridoren). Det ovanliga bandnamnet lånade de från en film som de hade sett. He-Goats var ganska ensamma i Jönköping om att sjunga i stämmor. Och det hörs på skivan, där de deltar med Gunnar Winalds komposition ”Like Birds”. Inspelningen skedde hos Dieke Musik. I tävlingen fick He-Goats många röster och hamnade på 3:e plats. Deras pris blev att få köpa instrument för 5 000 kronor. Tävlingen innebar för gruppen även en del turnerande, bl a till Linköping och Norrköping. Vid ett tillfälle var de förband åt Lenne & Lee Kings. Pripps hade tänkt att tävlingen skulle bli årligen återkommande, men den blev en stor ekonomisk flopp, varför 1967 blev det enda året med ”Zingo-toppen”. Men He-Goats fick under denna tid en fan-club och bandet hör till de allra bästa från Jönköping – lyssna själva på ”Like Birds”, lysande popmusik!

Skivor:
1967 LP: Zingo-toppen (olika artister)