He-Goats

Månsarp/Taberg

Gunnar Winald – sång och sologitarr
Staffan Kjellström – sång och kompgitarr
Svante Malmqvist – bas och sång
Thomas Kjellström – trummor

He-Goats startades 1964 av Gunnar Winald och bröderna Thomas och Staffan Kjellström, samtliga från Månsarp/Taberg. Gitarristen Svante Malmqvist från Jönköping övertalades att byta till bas och bli med i bandet. En korridor i Månsarps gamla skola blev deras replokal. Det ovanliga bandnamnet inspirerades de till genom en film de sett, danska ”Bocken i Paradiset” (1962). He-Goats var ganska ensamma i Jönköping om att satsa på stämsång. I mars 1966 deltog de i en popbandstävling, arrangerad av IOGT, i Brahesalen (nuv. Per Brahegymnasiet). Då var både Jönköpings-Posten och Smålands Folkblad på plats.

Foto från IOGT:s popbandstävling i Brahesalen. He-Goats på scenen.

1967 deltog de i den riksomfattande tävlingen Zingotoppen, en typ av reklam för läskedrycken Zingo. Pripps var sponsor och Kjell E Genberg, tidningen Idolnytts chefredaktör, var ansvariga för tävlingen. Alla svenska popband kunde anmäla sig till tävlingen, undantaget de som tidigare varit med på LP-skivan ”Popligan”. Banden fick skicka in högst tre låtar var, och det skulle vara egna kompositioner och inte utgivna på skiva tidigare. 130 popgrupper skickade in sammanlagt 376 bidrag, och bland dessa valdes tolv låtar ut att vara med på LP:n Zingotoppen. He-Goats var ett av de band som valdes ut, och de fick åka till Stockholm och spela in ett spår till skivan. Deras bidrag hette ”Like Birds”, och var en komposition av Gunnar Winald. Inspelningen skedde hos Dieke Music och producent var legendariske Anders ”Henkan” Henriksson, Sveriges ledande popproducent på 60-talet. LP:n släpptes i maj 1967 och den som ville ha skivan skulle skicka in fem kapsyler från Zingo, samt betala porto m m för sammanlagt 9 kronor och 85 öre.

LP:n Zingotoppen (1967). Pripps-koncernen hade övertagit varumärket Apotekarnes 1964.

Tävlingen fortsatte sedan med en röstning om den bästa låten på skivan. He-Goats hamnade på tredje plats och fick som pris handla musikinstrument för 3000 kronor.

Smålands Folkblad 23 maj 1967.

I samband med tävlingen fick He-Goats en fanklubb. Några tjejer skickade ett brev till bandet och frågade om de fick starta en klubb, och så blev det. För He-Goats ledde tävlingen även till en del turnerande. De var och spelade i bl a Linköping, Norrköping och Lund (på AF). Pripps arrangerade dessa konserter. Det var tänkt att Zingotoppen skulle bli en årligen återkommande tävling, men den blev en ekonomisk flopp och 1967 var det enda året som tävlingen arrangerades.

He-Goats spelade förstås även mycket på hemmaplan, och t ex var de onsdagen den 13 mars 1968 och spelade på ett s k skutt på Rigoletto (Folkets Hus i Jönköping), som pausband till Göteborgsbandet Jackpots. En annan gång spelade de i Spegelsalen på Stora Hotellet, som pausband till Bernt Enghardts Orkester med Agnetha Fältskog. Vid något annat tillfälle var de förband åt Lenne & The Lee Kings. I slutet av 1960-talet tillkom Rolf Egeborn som medlem, närmast från Hugget som Stucket. Men vid den tiden hade gruppen börjat att upplösas. Svante Malmqvist började på Lärarhögskolan 1970 och även de andra påbörjade studier på andra orter. Gunnar Winald flyttade från Taberg redan 1969 och flyttade så småningom till Göteborg. Senare blev han soloartist, och som sådan en av de få popmusiker från Jönköping som fick ge ut ett eget album – ”Gunnar Winald” (1976). De blev även några singlar med Gunnars egna låtar. I slutet av 1970-talet var Gunnar med i The Spotnicks.

Att få göra en egen skiva – det var drömmen för de flesta band på 1960-talet. Men att få kontakt och kontrakt med ett skivbolag var förstås inte så lätt. Många band spelade in och finansierade sina egna inspelningar, ofta i någon lokal studio som kanske inte hade något nät för distribution och marknadsföring. Skivorna pressades i några hundra exemplar, skickades till arrangörer och såldes till kompisar. Sen var kanske popdrömmen över. He-Goats blev ett av få band från Jönköping som lyckades få en låt utgiven på skiva på 1960-talet.

Medlemmarna i He-Goats har sällan spelat tillsammans sen uppbrottet 1970, men en varm majkväll 2023 stod bandet åter på scen – på Tabergs Hotell, under Tabergsdagen. Det blev en storstilad comeback, och ”Like Birds” satt lika bra som på 60-talet!

Källor:
Gunnar Winald.
Svante Malmqvist.