Historien om dörren som blev en elbas

The Spotlights var en av Jönköpings tidigaste popgrupper, bildad på Österängen i början av 1960-talet. Jan-Eric Stéen och Jan-Åke Sundbring hade gått en gitarrkurs och bestämt sig för att bilda ett band. De köpte var sin elgitarr och för att göra bandet komplett bad de Jan-Erics lillebror Jörgen att bli trumslagare och bästa kompisen Bengt-Åke Bengtsson att bli basist.
Det var förstås en stor investering att köpa musikinstrument och kanske var Bengt-Åke lite tveksam till detta – i vilket fall, så bestämde sig Jan-Eric och Jan-Åke för att bygga en elbas åt Bengt-Åke. Sagt och gjort. På familjen Stéens vind fanns en dörr som pojkarna fått syn på – den ville de ha för att göra en elbas. Jodå, sa brödernas mamma, den kan ni få ta. Dörren var av massivt trä och skulle utgöra själva kroppen till elbasen. Som förlaga hade de Jan-Åkes italienska gitarr av märket Eko. Den placerades på dörren och sedan ritade de av konturerna och började såga. Sedan skaffade de en lämplig bit valnötsträ som skulle bli hals, sågade och gjorde band. Mikrofon skickade de efter på postorder. Till slut kom det stora ögonblicket när basen skulle pluggas in i förstärkaren. I med sladden och – det fungerade! Killarna applåderade! Bengt-Åke använde sedan basen i ett par års tid, och The Spotlights blev ett mycket populärt band. De bytte senare namn till Hoods – ett av de mest framgångsrika jönköpingsbanden.

Spotlights ca 1962-63. Fr v Bengt-Åke Bengtsson, Jörgen Steen, Jan-Eric Steen och Jan-Åke Sundbring. Foto från Jörgen Steen.

En dag kom Bengt-Åke till replokalen med en alldeles nyinköpt elbas. Den hemmagjorda basen köptes sedan av Edde Nilsson som brukade hänga med bandet. Edde ägde den i många år och en dag på 1980-talet ringde han till Jörgen Stéen och sa att den gamla basen ännu fanns kvar, hemma hos hans föräldrar. Om Jörgen ville ha den kunde han hämta den hemma hos Eddes föräldrar. Jörgen hämtade den och när brorsan Jan-Eric, som då bodde i Mora, fyllde fyrtio, så blev den gamla basen en kul present!

I samband med Folkrörelsearkivets dokumentation av Folkets Hus och popmusiken där på 1960-talet, besökte Jörgen Stéen arkivet nu i februari. Jörgen berättade den fantastiska historien om dörren som blev en elbas, och några dagar senare kom Jörgen och brorsan Jan-Eric in med basen till arkivet. Elbasen hänger nu i Folkrörelsearkivets lokaler till glädje för våra besökare. Tillsammans med Jörgens och Jan-Erics historia är den hemmabyggda basen ett intressant och värdefullt dokument för arkivet och för historien. Stort tack för gåvan!

Spotlights hemmabyggda elbas från ca 1962, nu i Jönköpings läns folkrörelsearkiv. Foto: Richard Fransson.
Den unika elbasen från Spotlights – nu på väggen hos Jönköpings läns folkrörelsearkiv! Foto: Lars Östvall.