Dions Show

Dions Show med Stan Steve

Dions Show bilades 1962 av Stellan Svensson och Anders Norgren. På en dryg vecka lyckades de samla ihop en komplett orkester med följande medlemmar: Stellan Svensson (sång), Anders Norgren (trummor), Jan-Peeter Lundell (sologitarr) och Hans Nilsson (bas). Stellan kom från Egnahem, Anders och Hans från centrala Jönköping och Jan-Peeter från Huskvarna. Något år senare kom även Bengt-Olof Holmstrand från Huskvarna med på kompgitarr. Namnet Dions tog de inte efter Dion & The Belmonts, utan från Paul Ankas hit ”Diana”, som var en av de första låtarna som gruppen spelade. Bland de tidiga låtarna fanns även ”Bonnie B”. Anders Norgren, som var 18 år och hade körkort, köpte en stor amerikanare som de kunde ha när de skulle ut och spela – en blå Ford Customline Country Sedan.

Stig Sjögren på Folkets Hus bokade dem ofta till sina arrangemang, berättar Anders Norgren. Sjögren kunde låta dem spela varannan vecka i Folkets Hus och varannan vecka i Huskvarna Folkets Park. I Huskvarnaparken spelade de bara någon halvtimme per kväll som pausmusik när dansbandet skulle vila, men på Twistkulan i Jönköpings Folkets Hus fick de spela helkvällar mellan åtta och tolv. Det blev långa kvällar och ibland när Dions höll på att packa ihop sina saker på nattkvisten, så kunde det hända att frikyrkorörelsen Maranata kom och började packa upp sina högtalare och grejer för att ha nattmöte. Hans Nilsson berättar att Dions hade spelningar nästan varje helg, ofta på Folkets Hus i Jönköping. Med tiden blev det lite ”lunk” i att spela på Twistkulan: ”En kväll när vi stod och spelade som vanligt var någon skribent där på besök. Efter såg vi en liten blänkare i Bildjournalen om ´ett trött och sömnigt lokalt band´. Vi förstod att det var vi”, minns Hans.

Att få spela in en skiva var alla orkestrars dröm och 1963 fick Dions Show göra det hos LdR i Linköping. Det blev en EP-skiva med fyra låtar: Whole lotta shakin´ goin´ on, Island in the Sun, Ginny come lately och som förstalåt Tennessee Waltz.

Lyssna på Dions Show!
https://www.youtube.com/watch?v=BHL05MMFe5o

Kort efter att Dions skiva släppts kom Alma Cogans version av samma låt och med den kunde inte Dions skiva konkurrera.
 


Skivan blev tyvärr lite av en slutpunkt för denna sättning av Dions Show. Både Anders Norberg och Bengt-Olof Holmstrand hoppade av och under hösten 1964 blev istället trumslagaren Magnus Johansson och gitarristen Håkan Malm nya medlemmar i bandet. Malm hade tidigare spelat med Berndt Enghardts orkester.

Våren 1965 blev hektisk för bandet. De var bland annat i Värnamo och spelade på Cupolen lördagen den 16 januari 1965. Dions Show uppmärksammades också i tidningen, när Smålands Folkblad den 26 januari hade ett reportage om bandet, med bild på förstasidan.Smålands Folkblad 26 januari 1965.

Denna upplaga av Dions var sedan med i Sveriges Radios Twistbandstävling 1965. De spelade två låtar i tävlingen i Jönköping och gick sedan vidare till kvartsfinalen i Växjö. Den gick av stapeln den 18 februari och Dions spelade egna låten ”Because of You”, samt Beatles ”From me to You”. Sveriges Radio spelade in kvartsfinalen och sände den några dagar senare, den 23 februari 1965. Den egna låten hade Håkan Malm komponerat, medan texten skrivits av hans kompis Sven-Erik Alm. Vid kvartsfinalen i Växjö nämnde programledaren Carl-Eiwar de låtskrivande bröderna Malm – vilket ju var fel. Men då gjorde Carl-Eiwar en grej av det, en intervju med Håkan så han fick förklara och berätta om låten. 
 Dions Show i replokalen. Foto från Hans Nilsson.

Vid denna tid hade Hans Nilsson valt att sluta i bandet, och Håkan Malm hade övertagit basspelet. Ny gitarrist i Dions Show blev istället Sten-Åke ”Stenis” Nilsson. Detta blev ett lyft för bandet, för Stenis var en mycket duktig sologitarrist, berättar Håkan. 

Under våren 1965 hade Dions fler spelningar, bland annat i samband med Huskvarna marknad i maj 1965. De uppträdde då på en tillfällig utomhusscen vid Elverksplan.

Dions Show uppträder på Elverksplan i Huskvarna, maj 1965. (Tack till Johan Bomberg för fotot!)

Dions Show spelade flera gånger i Värnamo med omnejd. Håkan Malm berättar att en gång när de spelade på en liten ort i trakten hade de fått höra att publiken där kunde vara rejält onykter. Och så var det. Håkan minns att de flesta var alltför fulla för att dansa och stod bara och hängde mot scenkanten. Det stod också ett gäng fulla killar lutade mot en vägg, och en av dem tog sikte på en tjej ute på dansgolvet och gick iväg för att dansa med henne – men missade målet helt. Efteråt frågade föreståndaren vad bandet tyckte om kvällen, och berättade att det där med full publik, det var bara en engångshändelse förra nyårsafton – ”ikväll har vi ju haft städad publik”.

Dions hade spelningar i både Småland och Östergötland och på Öland. Men innan året 1965 var slut upplöstes bandet.

Spelningar

1964-01-05 Jönköping, Folkets Hus, Twistkulan (Påfågelsalen)
1964-01-18 Jönköping, Folkets Hus, Twistkulan 
1964-03-01 Jönköping, Brahesalen
1964-03-13 Jönköping, Folkets Hus, Twistkulan
1964-09-19 Jönköping, Folkets Hus, Twistkulan
1964-12-05 Jönköping, Folkets Hus, Twistkulan
1965-01-05 Jönköping, Folkets Hus, Twistkulan
1965-01-16 Värnamo, Cupolen

Källor

Arkivmaterial:
Gerd Lamberth
Hans Nilsson
Håkan Malm
Johan Bomberg

Muntliga uppgifter:
Anders Norberg
Bengt-Olof Holmstrand
Hans Nilsson
Håkan Malm