Conny Richs

Omkring 1944-45 bytte Arne Siewerts Kvintett namn till Conny Richs orkester. Detta blev en långlivad orkester, som var aktiv en bra bit in på 1960-talet. Orkesterledaren Conny Rich spelade själv sax, och genom åren fanns många duktiga musiker i bandet, bland andra Bengt Lundsten, bröderna Rolf och Rune Ekström, Bertil Johansson (senare Jormin), Gösta Nilsson och Sven-Olof Waldoff.

Conny Richs orkester i en tillfällig sättning, Forserums Folkets Park 1946. Foto i Birger Creutz samling (JFA).
Conny Richs orkester på Karlstorps festplats, Tylösand 1949. Foto ur Evy Jormins arkiv (JFA).

En svensk folkpark 1949 – Karlstorps festplats, Tylösand i Skåne. Det är midsommar och man firar i fyra dagar, med dans till Conny Richs orkester från Huskvarna. Det ser idylliskt ut med lövad scen. Men det första en orkester fick göra när de kom till en sån här dansbana var att lyfta på locket till pianot och se om det fanns några husdjur… Och ibland kunde det växlande vädret göra att strängarna på basen blev alldeles slappa och tappade tonen. Då fick basisten mest ägna sig åt att slå takten på sitt instrument. Conny Richs orkester var välkänd över hela landet, och de turnerade även i Norge. Här i Tylösand bestod bandet av bröderna Ekström på trummor (Rune) respektive bas (Rolf), Gösta Nilsson på trumpet, Conny Sandberg själv på saxofon och dragspel, samt Bertil ”Benny” Johansson (Jormin) på piano. Fotografiet har arkivet fått låna av Evy Jormin. Notera sånganläggningen – och den gigantiska ride-cymbalen!

Pressklipp från 1959.

Orkestern blev en av de mest långlivade i södra Vätterbygden och Conny Richs förekom ofta i tidningar. Här är en artikel från 1959, där den får idel hyllningar.

# 1958
Conny Rich – tenorsax
Bengt Lundsten – trumpet
Rolf Ekström – bas
Rune Ekström – trummor
Per Gerdin
Lasse Rönn
Kjell Cato

Spelningar:
1961-10-01 Jönköping, Rigoletto ”Söndax-skuttet”. Gästvokalist May Sjövad.

Källor:
1958-01-22 SmF ”Från Svarta Bandet till Conny Rich!”.
1959″Huskvarnaorkester en av Sydsveriges bästa”.

(c) Lars Östvall